İSTANBUL - IMF ve Dünya Bankası’nın geçen ekim ayında İstanbul’a gerçekleştirdiği toplantıyı protesto eylemlerine katılan 83 kişi, haklarında açılan ilk davada tutuksuz yargılanırken; ikinci bir soruşturma çerçevesinde, ikisi Antalya’dan, üç kişi gözaltına alındı. İşçilerin Sosyalist Partisi (İSP) Antalya İl Başkanı Murat Türkeş ve parti üyesi Mehmet Deliktaş, ‘silahlı katıldığı eylemde ihtara rağmen dağılmamak ve görevi yaptırmamak’ suçlamasıyla tutuklandı. İstanbul’da gözaltına alınan İSP’li Halil Sönmez ise aynı suçlardan bir gün sonra mahkemeye çıkarıldı. Fakat hâkim değişmiş, nöbetçi hâkim göreve başlamıştı. Nöbetçi hâkim, aynı suçlardan karşısına çıkan sanığı tutuksuz yargılanmak üzere salıverdi.
İstanbul, 6-7 Ekim 2009’da IMF ve Dünya Bankası toplantısına ev sahipliği yapıyordu. Aynı zamanda, IMF ve DB karşıtları o gün sokaklardaydı. Polis gaz bombasıyla müdahale ediyor, eylemciler direniyordu.
Eylem sonrası soruşturma başlatıldı ve 83 kişi hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açıldı. Yargılama sürerken, paralel soruşturma çerçevesinde, fotoğraflar ve görüntülerden yola çıkılarak, İSP Antalya İl Başkanı Murat Türkeş ve Mehmet Deliktaş ile Halil Sönmez, 16 Haziran’da gözaltına alındı. Üç şüpheliye ‘ihtara rağmen dağılmama, dağılma sırasında silah veya araçlarla mukavemet etme, mala zarar verme ve görevi yaptırmama’ suçlamaları yöneltildi.
İlk sorguya alınan, 26 yaşındaki Türkeş ve 19 yaşındaki Deliktaş oldu. İki sanık, ‘Dağılın’ ihtarı yapılmadığını, yoğun gaz bombası atıldığını, kaçmaya çalıştıklarını ve polislere taş atmadıklarını söylediler. Gösterilen fotoğraflardaki kişilerin de kendileri olmadığını kaydettiler. Hâkim Mahmut Devecioğlu, iki sanığı ‘silahlı olarak toplantı ve yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmama ve görevi yaptırmama’ suçlarından tutukladı.
Ertesi gün sanık Halil Sönmez sorguya alındı. Sönmez, yüzü açık halde çekilmiş fotoğrafını kabul etti ve “Basın açıklaması sırasında bekliyordum” dedi. Sönmez, maskeli bir kişiyi gösteren fotoğrafın kendisine ait olmadığını belirtti ve “İhtar yapmadan gaz bombası attılar. Bombalardan biri sırtıma geldi, yaralandım” dedi. Sönmez de Beyoğlu 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. O gün, aslında ağır ceza hâkimi olan Selahaddin Elitaş nöbetteydi. Elitaş, tutuklamaya gerek görmedi. Üç sanığın avukatı, Sönmez’in salıverilmesi sonrası Türkeş ve Deliktaş’ın tutukluluğuna itiraz etti. Fakat itiraz reddedildi.
Beri yandan, 83 sanıklı ilk davada, görüntüleri inceleyen bilirkişinin raporuna göre, ‘Polis ve göstericiler arasında herhangi bir diyalog, konuşma, göstericilerin dağılmasına ilişkin herhangi bir telkin’ olmamıştı.


İSMAİL SAYMAZ / Radikal