SONER ARIKANOĞLU - ANKARA

Yargıtay, kolluk güçlerine ‘ajan dersi’ niteliği taşıyan bir karara imza attı. Jandarmanın ajan sızdırarak suçüstü yaptığı sanıklara ‘silah kaçakçılığı’ suçundan verilen cezalar, Yargıtay’ın tarafından sanıkların lehine oy birliğiyle bozuldu.

GÜVENİ ZAYIFLATAN EYLEM

Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin karar gerekçesinde, sanıkların jandarmanın görevlendirdiği gizli ajanlar tarafından suç işlemeye kışkırtıldığı belirtilerek, bu durumun Anayasa’ya, CMK’ya, AİHM kararlarına ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğu vurgulandı. Gerekçeli kararda, soruşturmalarda suç işlenmesi için değil, suçun önlenmesi için gizli ajan kullanılabileceği vurgulanarak, “Bir kimseyi gizli görevli kullanarak suça kışkırtmak, hukuka aykırıdır. Devlet organları, bireyleri kışkırtarak suç işlemelerini sağlayıp sonra yakalayıp cezalandırılmalarını isteyemezler. Bireyin hileli davranışlarla aldatılarak suç işlemesinin sağlanması, devlete olan güveni zayıflatacağı gibi temel hakları da ihlal edecektir” dedi. Yargıtay, ders niteliği taşıyan kararını, jandarmanın silah kaçakçılığına yönelik gerçekleştirdiği planlı bir operasyon sonrasında açılan davada verdi.

ÇEÇEN’İM, SİLAHA İHTİYACIMIZ VAR

Jandarma, istihbarat elemanlarından birinin silah kaçakçılığı yaptığı yönünde ihbarda bulunduğu Şanlıurfalı İsa’yla ‘gizli görevli’ aracılığıyla bağlantı kurdu. İsa Bursa’da bir parkta otururken yanına Ahmet isimli bir jandarma yaklaştı. Kendisinin Çeçen olduğunu ve Ruslara karşı mücadele ettiğini anlatan gizli görevli, silaha ihtiyacı olduğunu söyleyip yardım istedi. İsa, silah kaçakçılığı yapan Seyit Ahmet’le bağlantı kurdu. Kuzey Irak’tan getirilen silahlar İsa’nın evinde gizli görevlilere teslim edildiği sırada jandarma baskın düzenledi.