CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP'nin avukatları, TRT'de yayınlanan Büyüteç programına katılan Tuncay Güney'in program boyunca Baykal ve CHP hakkında hakaret ve ithamlarda bulunduğunu öne sürerek, TRT hakkında manevi tazminat davası açmıştı.

Davayı görüşen Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kısmen kabul ederek, TRT'nin Baykal ve CHP'ye ayrı ayrı 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Yerel mahkemenin kararı davalı TRT ve davacılar Baykal ile CHP tarafından temyiz edilmişti.

Temyiz istemine görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını Baykal yönünden onarken, CHP yönünden ise tazminat miktarını 50 bin TL'ye çıkararak onadı.

Daire, "dava konusu olayın gelişim biçimi, yayının geniş kitlelere yönelik olup uluslararası yayın yapılması, hakkında kullanılan sözlerin ağırlığı gözetildiğinde siyasi parti yararına takdir edilen 10 bin TL manevi tazminatın az" olduğuna hükmetti.

Yargıcın manevi tazminat tutarını belirlerken, "saldırı oluşturan eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını" dikkate alması gerektiğine işaret eden Daire, takdir edilecek paranın, zarara uğrayanda manevi huzur doğurmayı gerçekleştirecek bir nitelik taşıması gerektiğini kaydetti.

"Takdir edilecek tutar, doyum duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır" denilen kararda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin CHP yararına verdiği 10 bin TL'lik manevi tazminat tutarını 50 bin TL'ye çıkartarak oy çokluğuyla onadı.