Sakarya'da, ölümünü Bağ-Kur'a bildirmediği annesi adına banka hesabına yatırılan maaşı banka kartıyla ATM'den çekmeye devam eden kişi hakkında dava açıldı.
 
Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan hapis cezası verdi.
 
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 11. Ceza Dairesine geldi.
 
Daire, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.
 
Dairenin kararında, dolandırıcılık suçunun unsuru hilenin, gerçek kişiye yöneltilmesi ve hataya düşülerek bu işlem sonucunda onun veya başkasının mal varlığı aleyhine, sanığın kendine veya başkalarının yararına haksız menfaat sağlaması gerektiği belirtildi.
 
Eşinin ölümü üzerine Bağ-Kur tarafından kendisine ölüm aylığı bağlanan Fatma B'nin kızı olan sanığın, annesinin vefatını Bağ-Kur'a bildirmeyerek, hesabına yatırılan maaşını ATM'den çekmeyi sürdürmesinin, oluşa uygun şekilde kabul edildiği bildirildi.
 
Buna göre, eylemin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 245/1. maddesinde düzenlenen "banka kartının kötüye kullanılması" suçunu oluşturduğu gözetilmeden, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan hüküm kurulmasının, yasaya aykırı olduğu bildirildi.
 
TCK'nın "nitelikli dolandırıcılık" suçunu düzenleyen 158. maddesi, suçun işlenmesi halinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor.
 
TCK'nın "Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçunu düzenleyen 245/1. maddesi ise "Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor.



AA