Hilal ÖZTÜRK/AHT


Kayıp trilyonun alacak davasında Yargıtay son kararını verdi. Erbakan'ın son umudu olan karar düzeltme başvurusu Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi. Böylece Erbakan'ın Hazine'ye ödeyeceği 12.5 milyon TL'lik borç kesinleşti.
Maliye Bakanlığı, Erbakan'ın gayrimenkulleri üzerine haciz koyarak, yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyordu. Bu kararla Maliye evlerin satışını yapabilecek.
Ancak Maliye Bakanlığı'nın yargı süreci devam ederken Erbakan'a borcunu taksitlendirerek ödemesi önerisi götürdüğü belirtildi. Hoca'nın yargı yollları kapanmadığı için o dönem sıcak bakmadığı bu öneriyi, şimdi ciddi ciddi düşündüğü öğrenildi.

Kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ı kayıp trilyon davasından yasal faiziyle 12.5 milyon TL ödemeye mahkum eden Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı kesinleşti. Erbakan'ın son umudu olan karar düzeltme başvurusu da Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi. Böylece Erbakan için hukuk yolu tamamiyle tükendi.
Maliye Bakanlığı, Erbakan'ın İstanbul, Ankara ve Balıkesir'deki gayrimenkulleri üzerine haciz koydurmuş, yargı sürecinin tamamlanmasını bekliyordu. Yargıtay'ın son kararıyla Maliye Bakanlığı 12.5 milyon TL'lik Hazine alacağının tahsili için Erbakan'ın Altınoluk'taki yazlığı, Ankara ve İstanbul'daki 3 evi ile arsalarını icra yoluyla satışa çıkartacak.

Taksit taksit ödeme planı
Habertürk'ün edindiği bilgilere göre, Maliye Bakanlığı kayıp trilyon davasıyla ilgili yargı süreci devam ederken Erbakan'a bir teklif götürdü. Hoca'ya borcunu yapılandırması ve taksitle ödemesi önerildi. Ancak Erbakan, hukuki süreçten umutlu olduğu için bu teklifi kabul etmedi. Erbakan'ın Yargıtay'ın tüm umutlarını söndüren kararından sonra, bu öneriyi Maliye Bakanlığı'na götürmeyi planladığı öğrenildi. Erbakan'ın borcunun 5 yıla yayılmasını, aylık taksitler halinde borcu ödemeyi taahhüt etmeyi düşünüyor.

Tek taksit atlamayacak
Borcu yapılandırmayı kabul etmesi Erbakan'ın 12.5 milyon TL'yi tümüyle üstlenmesi anlamına gelecek. Erbakan'ın gayrimenkulleri üzerindeki haciz borcun son taksidi ödeninceye kadar kalkmayacak. Ayrıca ödeme planında gecikme olduğunda Maliye Bakanlığı hacizli malları derhal satabilecek. Aylık taksitler halinde borç ödenirken de, 2.6 milyon TL olan ana borç üzerine aylık 20 bin TL faiz işleyecek.

Akraba desteği alacak
84 yaşındaki Erbakan'ın, 5 yıllık ödeme planındaki taksitlerini yakın akrabalarının desteğiyle ödeyebileceği öğrenildi. Erbakan'ın ağır sağlık sorunları nedeniyle borcun tamamını ödeyemeden hayatını kaybetmesi halinde, borç mirasçılarına devrediyor. Ancak mirasçıları vefat etmesinden 3 ay önce reddi miras başvurusu yaparsa bu durumda borç da ölümle beraber kapanıyor.

Kapatılan Refah Partisi'ne (RP) 1997 yılında yapılan seçim yardımının 1 trilyon lirası, parti kapatıldıktan sonra Maliye'ye iade edilmeyince eski Genel Başkan Necmettin Erbakan, parti yöneticileri ve il başkanlarının da aralarında olduğu 88 RP'li hakkında hem ceza hem de alacak davası açılmıştı.