Daire, Haberal’ın tahliye taleplerini, soyut ve gerekçesiz kararlarla geri çeviren 9 hakimin 13 bin 500 TL tazminat ödemesine hükmetti. Karar kesinleşirse, benzer durumdaki birçok sanık, hakimler hakkında tazminat davası açabilecek. Hâkimler, kimi, neden serbest bırakmadıklarını, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtildiği gibi detaylarıyla açıklamak zorunda kalacak.
Haberal’ın avukatları, müvekkillerinin 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğunu, hayati risk taşıdığının ve tutukluluk süresinin bu nedenle hastanede geçtiğinin mahkeme tarafından karar altına alınmasına karşılık, tahliye taleplerinin geri çevrildiğini belirterek, Yargıtay’a başvurdu. Avukatlar, tahliye talebinin reddine ilişkin kararların CMK’da öngörülen koşulları taşımadığını, gerekçesiz ve soyut olduğunu belirterek, bu kararlara imza atan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak hakkında tazminat talebinde bulundu. Avukatlar, Haberal’ın terör örgütü yöneticiliğinden tutuklu bulunmasına rağmen 180 sorudan oluşan sorgusunda örgüt yöneticiliği konusunda tek soru bile bulunmadığını da belirtti. Avukatlar, hayati tehlikesi bulunan Haberal’ın kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmamasına rağmen bu gerekçelerle tahliye taleplerinin geri çevrilmesinin de iddialarının kanıtı niteliğinde olduğunu savundu.

AİHM kriterleri
AİHM kararlarından örnekler veren avukatlar, buna göre, tahliyenin reddi kararlarının soyut ve matbu ifadelerden oluşamayacağını, kişinin hangi gerekçeyle tahliye edilmediğinin net biçimde belirtilmesini gerektiğini vurguladı.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davayı geçen hafta karara bağladı. Henüz gerekçesini kaleme almayan daire, söz konusu hakimlerin her birini 1500 TL manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Karar kesinleşirse, hakimler toplam 13 bin 500 TL tazminat ödeyecek.


ANKA