Yargıtay'dan kadınlara nafaka konusunda önemli bir uyarı niteliğinde karar çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşanma aşamasında nafaka istenmediği açıkça beyan edildiyse boşanma sonrasında talep edilemeyeceğine karar verdi. Bursa'da 1984'te evlenen Eşe E. ve Mehmet M., 2010'da "anlaşmalı" boşandılar. Bursa 2'nci Aile Mahkemesi'nde görülen davada okuma yazma bilmeyen Eşe E., "Kocamla geçinemiyoruz. Boşanmamıza karar verin başka bir şey istemiyorum. Nafaka ve maddi-manevi tazminat da istemiyorum. Sadece boşanmak istiyorum. Bir de kızımı bana verin yeter" dedi. Anlaşmalı boşanma Mayıs 2010'da kesinleşti.
 
9 AY SONRA NAFAKA
 
Eşe E., aradan 9 ay geçtikten sonra, kocasından nafaka istedi. Koca buna karşı çıkınca Eşe E. nafaka davası açtı. Dava dilekçesinde, herhangi bir geliri olmadığını, çocuklarına bakmak zorunda olduğunu, hayat şartlarının ağırlaştığını kaydetti. Eşe E., kocasının kendisine 400 TL yoksulluk nafakası vermesini istedi. Bursa 5'inci Aile Mahkemesi, boşanma aşamasında nafaka ve tazminat istenmediği için talebi reddetti.
 
GENEL KURULDA BİTTİ
 
Eşe E., kararı temyiz etti. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, Aile Mahkemesi'nin kararını bozdu. Yerel mahkeme ilk kararında direndi. İki haftalık tartışmanın ardından 27 Şubat'ta dosyayı ele alan Hukuk Genel Kurulu, "Boşanırken nafaka istemediğini açıkça belirtmiş ve bu tutanaklara geçmiş. Boşanma davası da bu haliyle kesinleşmiş, artık nafaka verilemez" görüşünde birleşti. Böylece Eşe E.'nin nafaka talebi kesin olarak reddedilmiş oldu.