Bozma kararında, özel hayat kavramının, gözlerden uzakta, mahremiyet olmadığını vurgulayan Daire, kamuya açık alana çıkan her kişinin, görüntü ve ses kaydının alınmasına rıza gösterdiğinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

İzmir'de plajda şezlonga uzanarak güneşlendiği sırada rızası olmadan fotoğrafı çekilen ve bilgisi olmadan bir derginin ön kapağında fotoğrafı yayınlanan kadın, “özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği” gerekçesiyle fotoğrafı çeken kişi ve yayınlanan dergi sahibi hakkında dava açtı.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “plajın gizli alan değil, kamuya açık alan olduğu” gerekçesiyle, sanıkların beraatlarına karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.

“Özel hayatı salt mekana indirgenemez”

Dairenin kararında, plajda şezlongda yatan kadının, rızası olmadan fotoğrafının çekildiği, bilgisi ve izni olmadan bir derginin ön kapağında kullanıldığı belirtildi.

Özel hayat kavramının irdelendiği kararda, bu kavramın, kişinin sadece gözlerden uzakta, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısı ve mahremiyetinden ibaret olmadığı vurgulandı. Özel hayat kavramının, “herkesin bilmediği veya bilmemesi gereken istenildiğinde başka kişilerce açıklanabilen, tamamen kişiye özel hayat olayları ve bilgilerin tamamını içerdiği” tespiti yapılan kararda, kamuya açık alanda bulunulduğunda dahi, “kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık, bilinmezlik” prensibinin geçerli olduğu ve kamuya açık alana çıkan her kişinin bu alandaki her görüntü veya sesinin kaydedilip, sürekli, izinsiz elde bulundurulmasına rıza gösterdiğinin kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Bu nazara alınmadan, plajda mayolu olmakla, bir dergi kapağında mayolu fotoğrafın yayınlanmasının aynı kapsamda değerlendirilemeyeceği ifade edilen kararda, “Olayda kamu yararı da bulunmadığı gözetilmeden “plajın kamuya açık alan olup, gizli alan olmadığı” şeklindeki özel hayatı salt mekana indirgeyen ve yasal olmayan gerekçeyle sanıkların beraatına karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir” denildi.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın gerekçeleri doğrultusunda sanıklar hakkında yeniden bir karar verecek.



AA