Yerel mahkeme, tahrik indirimi konusunda direnince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin kararını onayarak 'Bir ülkede yaşayan insanların ülkenin ve bulunduğu yörenin örf ve adetlerinden bağımsız olamayacakları' gerekçesiyle uygulanan tahrik indirimini kabul etti. 

Batman'da amcasının oğluyla 15 yaşındayken dini nikahla evlendirilen Bahar K., Mizbağ G. tarafından telefonla rahatsız edildi. Kendisini Ahmet olarak tanıtan Mizbağ G. Bahar K.'yı arayarak kendisi ile gelmezse babasına telefon konuşmalarını söylemeyeceğini belirtti. Tehditler karşısında korkan Bahar K., Mizbağ G. ile giderek 2 gün mesire alanında kaldı. Bahar K.'nın ziynet eşyalarını alan Mizbağ G., Bahar K.'nin babasına kızının yerini söyleyerek, "Kızınız dağa çıkacak, kızınızı bulunduğu yerden alın kıza bir şey yaparsanız daha kötü şeyler olacak" dedi. Bahar K. akrabaları tarafından alınarak, amcası Mehmet K.'nın evine götürdü. Mehmet K., Mizbağ G.'yi Bahar K.'yı aradığı numaradan kızı Zehra K.'ya aratarak, buluşma ayarlamasını istedi. Zehra K. ile buluşan Mizbağ G.'nin fotoğrafları çekilerek Bahar K.'ya gösterildi. Fotoğraflara bakan Bahar K., kendisini kaçıran, ziynet eşyalarını çalan ve tecavüz eden şahsın fotoğraftaki kişi olduğunu söyledi. 

SUÇU HİDDET VE ŞİDDETLİ EYLEMİN ETKİSİ ALTINDA İŞLEDİ
Batmana giden Mehmet Sait K., Mizbağ G. ile karşılaştığında, yanına giderek "Bahar yetmedi mi, neden Zehra'ya da musallat oluyorsun" dedi. Mehmet Sait K., Mizbağ G.'den "kızlarınıza sahip çıkın" cevabını alınca sanık ile maktul birbirlerine doğru yürüdü. Kendisine silah çekebileceğini düşündüğü için belindeki silahı çıkardığını söyleyen Mehmet Sait K., Mizbağ G.'yi göğsünden yaraladı, Mehmet Sait K., Mizbağ G.'nin yere düşmesinin ardından elini beline götürdüğü gerekçesiyle 4 el daha ateş etti. Olay yerinden uzaklaşan Mehmet Sait K., silahı kardeşine vererek dereye atmasını söyledi. Suçun kabul eden Mehmet Sait K., hakkında Batman Ağır Ceza Mahkemesi, kasten ve tasarlayarak Mizbağ G.'yi öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Mehmet Sait K.'nın cezasını iyi hali, pişmanlığı ve haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet ve şiddetli eylemin etkisi altında suç işlediği gerekçesiyle indirim uygulayarak 15 yıla indirdi. Karara itiraz edilence dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. 

ERKEKLER DE TÖRE KURBANI OLUR
Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, öldürülenin sanığa yönelik hukuk zemininde korunmayan haksız eylem oluşturan bir söz veya davranışının bulunmadığı halde, ülkesel ve yöresel kültürlerden söz edilerek tahrik hükümlerinin uygulanmasını bozma gerekçesi saydı. Daire'nin kararında, töre sakıyla öldürme suçunun yalnız kadınların öldürülmesi haline ilişkin olmadığına dikkat çekerek, erkek kişilerinde öldürülmesi durumunda anılan suçun oluşacağına işaret etti. 

İNSANLAR BULUNDUKLARI YÖRENİN ÖRF VE ADETLERİNDEN BAĞIMSIZ OLAMAZ
Yerel Mahkeme, kararında "Sanığın kızı olan Zehra K.'yı ayartmaya çalıştığı, sanık açısından değerlenme yapıldığında yeğeni olan evli bir kadının kaçırılmasının şeref ve haysiyetini etkileyebilecek bir durum olduğu, sadece bölge şartları değil, tüm ülke şartları dikkate alındığında bu hususun tahrik indirimi olarak değerlendirilmesinin gerekeceği" görüşüyle direndi. Batman Ağır Ceza Mahkemesi, direnme kararının gerekçesinde, "Bir ülkede yaşayan insanların ülkenin ve bulunduğu yörenin örf ve adetlerinden bağımsız olamayacakları şahsiyetlerinin şekillenmesinde ülke ve yöre şartlarının etkili olacağı, Türkiye'nin neresinde olursa olsun bir insanın yeğeni olan evli genç bir kadının kaçırılması ve bir gün sonra evine bırakılması sonrasında ailesinin tehdit edilmesinin tahrik olarak değerlendirilmemesinin mümkün olmadığı mahkememiz tarafından kabul edilmiştir" denildi. Yerel mahkemenin direnme kararıyla dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, dün yaptığı toplantıda dosyayı inceledi ve yerel mahkemenin kararını onadı. 



Anka