Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ''silahlı terör örgütü üyesi olma'' suçundan yargılanan 28 sanıktan 16'sı hakkında beraat, 12'si hakkında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefetten çeşitli hapis cezaları verdi.
    
Yerel mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde görüşüldü. Daire, ''silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan beraat eden 16 sanık hakkındaki hükmü bozdu, 12 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını onadı.
    
YDGH'nin, terör örgütü PKK ile irtibatlı ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere yapılandırıldığı ifade edilen kararda, YDGH'nin örgütsel nitelikteki olayları ve gösterileri düzenleme, terör örgütüne eleman kazandırma gibi faaliyetlerde bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.
    
Kararda, sanıkların YDGH yapılanmasıyla organik bağ içerisinde hareket ettikleri de belirtildi.
    
Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararında, ''Gençlik hareketiyle organik bağ içinde hareket eden sanıkların, bu yapılanmanın hiyerarşik düzeni içerisinde gerçekleştirdikleri kabul edilen eylem ve faaliyetleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 17 Temmuz 2001 tarihli 'Sadak ve Diğerleri' kararında yaptığı ayrım da dikkate alındığında, ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyette bulunma hakkı kapsamında değerlendirilemez'' tespitinde bulundu.
    
Dairenin beraat eden sanıklar yönünden verdiği bozma kararının gerekçesinde, hakkında etkin pişmanlık hükmü uygulanan sanık anlatımlarının, mahkumiyetlerine karar verilen sanıklar hakkındaki hükme esas alındığına dikkat çekildi. Gerekçede, etkin pişmanlıktan yararlanan sanığın anlatımları, teşhisleri, sanıkların evlerinde yapılan aramalar, iletişimin tespiti tutanakları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, beraat eden sanıklara yüklenen suçun unsurları itibariyle hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayin edilmesi gerektiği ifade edildi.
    
Bozma kararında, yerel mahkemenin delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düştüğü de kaydedildi.



AA