Atatürk’e hakaret içeren videolar yayımlandığı gerekçesiyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 5 Mayıs 2008’de Youtube’a erişim engellendi. Ancak aradan geçen sürelerde yeni IP adresleri sayesinde söz konusu siteye erişim mümkün olabildi.

Bunun üzerine Ankara Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Savcı Kürşat Kayral, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) başvurarak, Youtube’a erişimi sağlayan yeni IP adresleri olup olmadığını sordu. TİB de söz konusu siteye erişimi sağlayan 44 yeni IP adresinin tespit edildiğini bildirdi.

Savcılık Youtube’a erişimi sağlayan 44 yeni IP adresine erişimin engellenmesi istemiyle ek karar çıkarılması için Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, bu talebi yerinde buldu. Mahkemenin bu kararına İnternet Teknolojileri Derneği (İNTED) itiraz etti. Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi de sitenin kanuna aykırılığının devam ettiği gerekçesiyle itiraz reddine karar vererek, dosyayı bir üst mahkeme olan Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Mahkeme de dosya üzerinde yaptığı incelemede ilk mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğunu belirtti. Bu kararla Youtube yasağı kesinlemiş oldu.

İNTED’in avukatı Nihad Karslı, kararın kendilerinin başvurusuyla değil başka bir itiraz sonucu alındığını belirterek, kendilerinin de usulen itiraz edeceğini ve sonuç değişmezse davayı AHİM’ye taşıyacaklarını söyledi.(Radikal)