Halis Toprak adına yapılan açıklamada, Halis, Ahmet ve Mehmet Toprak tarafından İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Toprak Center binasının ihalesinin feshi davası için İstanbul 3. İcra Hukuk Mahkemesi'nde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aleyhine (TMSF) açılan davanın, 10 Aralık 2009 tarihinde sıfat yokluğu yönünden mahkemece reddedildiği anımsatıldı.

Açıklamada bu kararın Yargıtay'da temyizi sonucu Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Halis, Ahmet ve Mehmet Toprak'ın temyiz itirazlarını kabul ettiği, İstanbul 3. İcra Hukuk Mahkemesi kararının bozulmasına 13 Temmuz 2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, "Yargıtay 12'inci Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi'nin şikayetin esasının incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar vermesi gerekirken, şikayetçiler Halis, Ahmet ve Mehmet Toprak yönünden istemin sıfat yokluğundan reddine karar verilmesi isabetsiz denmiştir. Halis Toprak'ın aynen Toprak Center gibi İstinye Aslanlı Köşk taşınmazı içinde açtığı ihalenin feshi davası da Toprak Center da olduğu gibi sıfat yokluğu sebebiyle Sarıyer İcra Hukuk Mahkemesi tarafından 19 Nisan 2010 tarihinde reddedilmiş ve Halis Toprak bu kararı 21 Haziran 2010 tarihinde Yargıtay 12. Hukuk Dairesi nezdinde temyiz etmişti" denildi.
 

Danıştay'ın lehde verdiği iki karar

Toprak Center taşınmazının ihalesinin feshi davası dışında Halis, Ahmet ve Mehmet Toprak tarafından Toprak Center satışının iptali için Danıştay nezdinde dava açıldığının vurgulandığı açıklamada, şu açıklamalara yer verildi:
"Hatırlanacağı üzere, Danıştay 13. Dairesi de Toprak Center ihale şartnamesinde yer alan 103 milyon TL'lik muhammen bedelle ilgili olarak keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vermiş, bilirkişi heyetince düzenlenen raporda Toprak Center'ın değeri 119 milyon 500 bin TL olarak belirlenmişti. Buna göre bilirkişi raporundan saptandığı üzere, Toprak Center TMSF tarafından 119 milyon 500 bin TL'lik gerçek değerinden 31 milyon 260 bin TL eksik bedelle 88 milyon 240 bin TL'ye Çalık Grubu iştiraki Gap İnşaat'a satılmıştı.

Açıklanan nedenlerle, Danıştay 13. Dairesi Toprak Center'ın TMSF ihalesiyle satışa çıkarılmasına ilişkin işlemin ve ihale şartnamesinin muhammen bedele ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar vermişti. Aynı şekilde Danıştay 13. Dairesi tarafından 31 milyon TL değer belirlenen Toprak Grubu'na ait Kuşadasi taşınmazının 15 milyon TL üzerinden TMSF tarafından satın alınmasına ilişkin kararın yürütmesi Toprak Center da olduğu gibi durdurulmuştu."
 

Danıştay'ın kararı bekleniyor

Açıklamada, 11 Şubat 2010 tarihinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da, Toprak Grubu'nun TMSF'ye 132 milyon Dolar borcu olduğuna dair TMSF Fon Kurulu kararı aleyhine Halis Toprak'ın yaptığı itirazı kabul ettiği, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunu fazlasıyla ödeyip ödemediğinin tespiti için bilirkişiler atadığı vurgulandı.

Açıklamaya göre bu kararın da dosyanın bilirkişilere çok kısa bir süre içerisinde havale edilecek olması nedeniyle, önümüzdeki birkaç ay içinde Danıştay tarafından karara bağlanması bekleniyor.



anka