Bilindiği gibi, kira geliri elde edenler  bu  kira gelirlerini  2016 yılı için 3.800 TL’yi geçmesi halinde 2017 mart ayı içerisinde bu  kira gelirlerini beyan etmek  zorundadırlar.  Aşağıdaki kimseler kira gelirleri  açısından  beyanname vermek  zorunda değildir. 
  1. Elde edilmeyen  kira gelirleri için  GMSİ beyannamesi  verilmez.
  2. Elde edilmeyen işyeri veya konut kira gelirleri açısında da beyanname verilmeyecektir.
  3. 3800 TL ve altında kalan konut kira gelirleri için kira GMSİ beyannamesi  verilmez.
  4. Tevkifata ve istisnaya konu olmayan GMSİ gelirlerinde  2016 yılı için  1580 TL’yi aşmayan  gelirin  elde edilmesi halinde kira GMSİ beyannamesi  verilmeyecektir. Örneğin,  bir işyerinde basit usulde  vergilendirilen  kiracı tarafından  mal sahibine ödenen   kira gelirleri.  Bir konuta  karı ve kocanın  ortak sahip olmaları halinde istisna tutarı olan 3800 TL her birey için  ayrı ayrı  dikkate alınır.
  5. Konutların maliki tarafından eş ve çocukları  veya anne ve babasının  ikametgahına tahsis edilmesi halinde ise yine kira GMSİ beyannamesi  verilmesi söz konusu değildir.  (Bkz. GVK md.73)
  6. İşyeri kira geliri elde edenler açısından  2016 yılında elde edilen kira gelirlerinin  30.000 TL’nin altında kalması halinde  mülk sahibi  tarafından  yıllık GMSİ beyannamesi  verilmez. 
  7. Para faizsiz işyeri veya konut  kirasız yöntemine göre  başkalarının  kullanımına terk edilen   işyeri veya konutlarda emsal bedel üzerinden kira beyanı zorunludur.
  8. Kiracılar tarafından işyerinin  bakımı  amacıyla  bedelsiz olarak   kiracılara emanet edilen konut veya işyerleri için ise,  kira geliri  tahsil  edilmeyeceği için  bu gibi yerlerde de  mülk sahipleri tarafından  kira geliri  beyanı   yapılmayacaktır.   Ancak, kiracı tarafından  gayrimenkulün genişletilmesi  veya ekonomik  değerini sürekli bir şekilde arttırıcı mahiyette yapılan  ilave katkılar nedeniyle  kiracının bu  konutu  tahliye etmesi  sırasında mülk  sahibi  açısından  bu  değerler “tahsilat”  hükmündedir. 
  9. Gelecek yıllara ait peşin olarak tahsil olunan kiralar ilgili  bulundukları yılların  tahsilatı sayılır. 
  10. Geçmiş yıllarla ilgili tahsil edilen  kira gelirleri  tahsil edildikleri yılın kira geliri olarak mal edilerek o yılı  izleyen ertesi  yılın  mart  ayında kira GMSİ beyannamesi verilir.
  11. Kira olarak  doğan bir alacağın bir başka şahsa  temliki halinde  bu temlik  edilen  tutar mülk sahibi açısından  tahsilat sayılır. 
  12. Kira gelirlerinin  beyanı  kağıt beyanname biçiminde vergi dairesine elden verilebilir (örnek form no:1954-j) veya elektronik olarak mali müşavir veya muhasebeciler tarafından  vergi dairesine yollanır.  Yaşlı insanlar ve 65 yaşını  dolduranlar açısından  vergi dairesine bildirmek  kaydıyla randevu sistemi ile  beyanname vergi dairesi tarafından  doldurulabilir. Bunun için vergi  dairesinden  bu konu önceden  randevu alınması  gerekir. (Bkz. www.gib.gov.tr)