Vergide klasik yoklama işlemleri ve yoklama fişi düzenlenmesi artık elektronik ortama taşınmıştır. Maliye Bakanlığı bir çok alanda eski klasik ortamda yapılan işlemleri elektronik ortama transfer etmiştir. Bugün itibari ile bir çok işlem artık digital ortamda yapılır hale gelmiştir. Örneğin; e-beyan, e-bildirge, e-tebligat, e-fatura, e-yoklama vs. işlemler.

Maliye Bakanlığı, Elektronik yoklama uygulamasını başlatmış bulunmaktadır. Bilindiği gibi, E-yoklama 213 sayılı Vergi Usul Kanununa 27.03.2015 gün ve 6637 sayılı Yasa ile VUK md. 132/A maddesi ile yoklamanın elektronik ortamda da yapılabilmesi imkanı getirilmiştir. VUK md. 132/A hükmüne istinaden de Bakanlık tarafından 20.06.2015 tarihinde VUK GT 453 yayınlamıştır. VUK GT 453’te ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır.

Buna göre;

a-    E- yoklama ile ilgili Maliye Bakanlığı, E- yoklama imza formu çıkarmıştır.

b-    E- yoklama imza formu üzerinde mükellef bilgileri, E-yoklamanın türü, tarihi, saati, adresi, benzersiz no,

c-     Nezdinde yoklama yapılanın veya yetkilisinin adı, soyadı, TC no ve imzası,

d-    Yoklamaya yetkili kimsenin adı, soyadı, imzası,

e-     Nezdinde yoklama yapılan veya yetkili adamı imzadan çekinmişse nedenleri,

f-      Nezdinde yoklama yapılan veya yetkili adamın bulunamamış ise bu konulara ilişkin açıklamalar,

g-    E-yoklama imza formunun seri, sıra numarasını içeren E-yoklama fişini temsil eden benzersiz kodun üzerinde yazılı olduğu formdur.

h-    Benzersiz kod; elektronik ortamda düzenlenen e- yoklama fişinin değiştirilemeyeceğini güvence altına alan ve yalnızca düzenlene fişe ait tekil bir numaradır.

i-       Düzenlenen e-yoklama fişinin bir örneğine İnternet Vergi Dairesi ( www.gib.gov.tr ) üzerinden erişilebilir.

j-      Mükellef veya yetkilisinin başvurması halinde, bağlı bulunulan Vergi Dairesi/Mal Müdürlüklerinden e-yoklama fişinin bir örneği temin edilebilir. ,

Sonuç :

E-yoklama fişi üzerinde yoklama sırasında tespit edilen konularda mutabık kalınması halinde nezdinde yoklama yapılana veya yetkilisine mobil cihaz ekranında ön izleme yaptırmak suretiyle fiş okutulur ve doğruluğu noktasında karşılıklı olarak mutabık kalınması halinde imzalatılır. E-yoklama yapılamayan durumlarda eskiden olduğu gibi klasik yoklama fişleri ile yoklama yapılabilir. ( VUK md. 131 ) E-yoklama konusunda uygulamada bazı duraksamalar ortaya çıkabilmektedir. Maliye Bakanlığı tarafından e-yoklama ile ilgili önümüzdeki günlerde duraksamaya düşülen konularla ilgili Genel tebliğler yayınlanabilir. Örneğin; e-yoklama tebliğine göre yoklama sırasında mükellefin veya yetkili kimsenin e-yoklamaya katılmadığı konularda muhalefet şerhi düşmesi gibi konularda açıklık yoktur. E-yoklama fişine karşı “kabul etmiyorum“ beyanı ile nasıl imzalanacağı hakkında yeterli açıklık bulunmamaktadır.213 sayılı VUK md. 131/2 hükmündeki durumlarda kimin nasıl ve ne şekilde imza atacağı konularına e-yoklama tebliğinde açıklık getirmesi gerekecektir.