İSTANBUL (AA) - Genç Öncüler Derneğince bu yıl 3'üncüsü düzenlenen, "Güven" temalı "Genç Öncüler Kısa Film Yarışması"na başvurular alınmaya başladı.

Ali Emiri Kültür Merkezi Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, "3'üncü Genç Öncüler Kısa Film Yarışması"nın hedeflerinin, Türk sinemasının gelişmesi ve seçilen "Güven" teması doğrultusunda sosyal farkındalık oluşturmak olduğu belirtildi.

Yarışma jürisinde sinema yazarı İhsan Kabil, araştırmacı-yazar Cihan Aktaş, yönetmen ve sinema yazarı Abdulhamit Güler, yazar İsmail Kılıçarslan, yazar Ayşe Şahinboy Doğan, yönetmen Emre Karapınar ve sinema yazarı Bünyamin Yılmaz yer alıyor. Yarışmada, 15 Mart 2018'e kadar başvurular kabul edilecek.

Sonuçlarının 19 Nisan 2018'de açıklanacağı yarışmada, bu yıl dereceye giren filmlere toplamda 30 bin lira ödül verilecek. Birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 4 bin lira verilirken, jüri özel ödülü ve Genç Öncüler özel ödülü için 2 bin lira takdim edilecek. Ayrıca mansiyon ödülü kazanacak beş yapıma ise bin lira ödül verilecek.

- "İşletmelerin sinema alanına el atması gerekiyor"

Yazar Aşkın Özcan, yarışmanın tanıtım programında, geçen sene Genç Öncüler Kısa Film Yarışması'nda ailenin önemine vurgu yapıldığını aktararak, "Bu sene de temamızı, insanlığın ve toplumumuzun en temel problemlerinden biri olan 'güven' konusu olarak belirledik." diye konuştu.

Genç Öncüler Derneği olarak, güven duygusu inşa edilmemiş her toplumun, yıkılmaya mahkum olduğuna inandıklarını belirten Aşkın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Güvenli bir toplum için de güvenli bir aileye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İnsanın insana, farklı kimliklere, medyaya, kurumlara ve aile bireyleri arasındaki güveni gibi birçok şekilde ele alınabilecek şekildeki bu seneki temayla ilgili gelecek filmleri, büyük bir heyecanla bekliyoruz. Geçen yıllarda gelen kısa filmlerde gördüğümüz sonuç, bu ülkede gerçekten senarist, yönetmen ve oyuncu olabilecek çok yetenekli gençlerimiz var. Sadece keşfedilmeyi ve teşvik edilmeyi bekliyorlar. Yarışmamıza her geçen yıl ilginin arttığını görmek, bizleri ayrıca çok mutlu ediyor."

Sinema yazarı İhsan Kabil ise Genç Öncüler Derneği'nin gerçekleştirdiği yarışmayı çok önemsediğini ve kurumların her sene devam eden kısa film yarışmalarındaki istikrarının kıymetli olduğunu vurgulayarak, "Umarım ileride kısa film yarışmalarından, uzun metraja geçecek arkadaşlar da neş'et eder, bu çok önemli bir durumdur." diye konuştu.

Kabil, şunları kaydetti:

"Bu sene 'güven' teması üzerine gerçekleşecek kısa film yarışmamız. Bu temaların, toplumu ilgilendiren çok önemli unsurlar olduğunu düşünüyorum. Hem insan, hem toplum ve sorunlar, sorunların çözümü anlamında bir şekilde sinema ve sanatın diliyle çok güzel aktarımların gerçekleştirileceği ortaya çıkıyor. Genç yönetmenler de bu temaları kendi dilleri ve hallerince ortaya koyuyorlar."

Manevi duyarlılığı olan kurumların kültür ve sanat sahalarına el atmalarının önemine dikkati çeken Kabil, "Popüler kültürün çok muazzam şekilde bizi sarmaladığını görüyoruz. Billboardlardan mesajlara, fark ettiğimiz ve fark edemediğimiz, subliminal veya asparagas olarak okunabilecek çok değişik iletilerle karşı karşıyayız. Bizim varoluşumuzu da farkında olarak olmayarak belirleyen çok önemli veriler bunlar. Bu anlamda kurumlarımızın ve bireylerimizin, finansal güce sahip olan işletmelerin sinema alanına el atması gerekiyor. Bu anlamda kısa film yarışmaları çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmaya ilişkin detaylar, katılım şartları ve başvuru detayları, "genconculerkfy.com" adresinden edinilebilecek.