Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu, Merve İldeniz, Fedon ve Suavi başta olmak üzere birçok duyarlı sanatçı Türkiye topraklarından götürülen tarihi hazinenin getirilmesi için dijital imza verdiler. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ercan Karakaş, eski ANAP’lı bakanlardan İmren Aykut’un da katıldığı uluslararası kampanya bütün hızıyla sürüyor. Toplanan imzalar, Avukat Remzi Kazmaz'ın AİHM’de 30 avukat arkadaşıyla açacağı davanın dosyasına konulacak.


BU FİLMİ AİHM YARGIÇLARI DA İZLEYECEK
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek dava dosyasında bir de belgesel yer alacak. Yönetmenliğini Remzi Kazmaz’ın yaptığı Aşkın Mabedi-Maussolleion isimli filmde antik çağın hazinesin ve Türkiye’den götürülüşünün hüzünlü hikâyesi anlatılıyor. 32 dakikalık belgeselin en dramatik sahnelerden birini eserin Anadolu’ya getirilmesi için Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir)’nın yaptığı girişimin anlatıldığı bölüm oluşturuyor.


Dünyanın yedinci harikasının kendi doğal atmosferleri yerine, Londra’nın sisli ve soğuk havasında olmasından büyük üzüntü duyan Cevat Şakir, İngiltere’ye Kraliçe’ye bir mektup gönderiyor. Şakir mektubunda “Londra’daki parçalar, Bodrum’un mavisiyle bütünleşmektedir. Londra’da kalmamaları gerekmektedir. Onları bütünleştikleri maviyle buluşturmak gerek” diyor.


Türkiye’den gelen mektubu okuyan Kraliçe, daha sonra müze müdürüne havale ediyor. Birkaç ay sonra müze müdüründen Şakir’e alay edercesine bir yanıt geliyor: “Önerinizi çok ciddiye aldık. Bilim insanlarına taşların yapısını incelettik; gerçekten de eserlerin maviyle bütünleştikleri doğrudur. Bu yüzden eserlerin müzede sergilendiği salonu Bodrum mavisine boyadık. Yakın ilginize teşekkür ederiz!”


AŞKIN MABEDİ’NİN FİLMİ SATIŞA SUNULDU
İngilizce versiyonu da bulunan filmde aşkın, acının, sadakatin, sanatın abidesi anlatılırken canlandırılan sahneler ve efektler izleyiciyi antik dönemin atmosferinde şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor. Tüm müzik marketlerde satışa sunulan ölümsüz pırlanta Mausolleum filmini ocak ayında AİHM yargıçları da izleyecek.



İHA