Memleketi Rize'de bulunan Kazmaz, Gazeteciler Derneği'nde basın toplantısı yaparken, yıllar önce İngilizler'in yaptığı kazı sonucu ortaya çıkartılan tarihi ve kültürel varlıkların izinsiz yurt dışına çıkarıldığını anlattı. Halikarnas Mozolesi'nin parçalarının İngiltere'deki British Museum'da bulunduğunu belirten Kazmaz, Anadolu'da birçok medeniyetin yakıldığı, yıkıldığı ve yeniden kurulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
 
"Kültürel değerlerimiz ve tarihi varlıklarımıza bir dönem sahip çıkamadık. Osmanlı döneminde farklı ülkelere götürüldü. Bu coğrafyaya ait olan tarihi ve kültürel varlıklarımız yurt dışında. İngiltere'deki British Museum'a, Fransa'ya ve Almanya'ya bu tarihi ve kültürel varlıkları bugüne kadar korudukları için teşekkür ediyoruz. Ama onlar bu topraklara ait. Tarihi ve kültürel varlıklar ait olduğu coğrafyaya gelmeli ve getirilmeli. Biz bu olayı anlatan bir belgesel yaptık, bir kitap yazdık."
 
Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerlerini istediklerini anlatan Kazmaz, Halikarnas Mozolesi'ne ait eserlerle ilgili olarak İngiliz The Observer Gazetesi'nde "Yüzyılın Felaketi" başlığıyla yer alan haberi hatırlattı ve şunları söyledi:
 
"İngiltere, bu eseri ait olduğu topraklara vermelidir. Vermezse Avrupa İnsan Hakların Mahkemesi'ne dava açmaya hazırlanıyoruz. Bu eser bize verilsin ki antik Halikarnas eski konumuna gelsin. Biz geçmişimize sahip çıkmalıyız. Geçmişine sahip çıkmayan asla geleceğini kuramaz. Bu ülke bizim. Her şeyi hükümetten ve devletten beklemeye gerek yok. Sivil toplum ve medya bu konuda görevini yapmalıdır. İngiliz gazetesi bizim başvurumuzla eserin Türkiye'ye dönmesini, 'Yüzyılın felaketi' olarak değerlendirdi. Doğrudur, yüzyılın felaketidir. Eserlerimiz ve tarihimiz British Museum'da tutukludur. Özgürlüğünü, tahliye edilmesini istiyorum. Eğer onu bırakmazlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden tahliyesini talep edeceğiz. Tutuklu tarihimizin bir an önce özgürlüğüne kavuşması için birlik olmalıyız."