ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, koruma altındaki kelaynakların akıma kapılarak telef olmasını önlemek için enerji nakil hatlarındaki teller, izolasyon malzemesiyle kaplandı.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'den (DEDAŞ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kelaynakların bir kısmının, elektrik tellerine çarparak telef olması üzerine DEDAŞ'tan önlem alınmasını istedi.

Bunun üzerine bölgede araştırma yapan ekipler, kelaynakların Fırat Vadisi boyunca hareket ettiği bölgeyi tespit etti.

Bu güzergah üzerinde bulunan iletim hatlarında risk oluşturan kısımlar, tamamen izole edildi. Ayrıca hatlara uyarıcı aparatlar da yerleştirilerek sorunun ortadan kaldırılması sağlandı.

Nisan ayında hayata geçirilen "Kelaynakları Koruma Projesi" sayesinde, o dönemden beri hiçbir kelaynak telef olmadı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen şirketin genel müdür yardımcısı Nedim Tüzün, 2016'da 13, 2017'de ise 2 kelaynağın akıma kapılarak telef olduğunu belirtti.

Nisan ayında şirket tarafından gerçekleştirilen izolasyon çalışmalarının ardından bu yıl hiçbir kelaynağa zarar gelmediğini vurgulayan Tüzün, bunun sevincini yaşadıklarını aktardı.

Nedim Tüzün, insana, çevreye, doğaya ve bütün canlılara uyumlu bir enerji politikası yürütmeye gayret ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde nesilleri tükendiği için koruma altına alınan bu kuşlar, kanat açıklıkları geniş olduğu için elektrik tellerine konduktan sonra tekrar kanatlarını açtıklarında akıma kapılarak telef olabiliyorlardı. Nisan ayında hayata geçirdiğimiz projeden bu yana tek bir akıma kapılma olayı dahi olmadığını öğrendik. Bundan sonraki süreçte de uygulama sonuçlarını takip ederek, yapılması gereken ne varsa yapacağız."

- Kelaynaklar

Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kelaynaklar, 1977'de kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu'nda yaşamlarını sürdürüyor.

Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde tekrar kafeslere alınıyor.

İstasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarında bulunduğu özel menüyle beslenen kelaynaklar, bölgede halk tarafından "bereketin sembolü" olarak nitelendiriliyor.