İSTANBUL (AA) - Türk edebiyatının önemli isimlerinden Orhan Veli Kanık, ölümünün 67'nci yılında, doğduğu mahallede şiirleriyle anıldı.

Beykoz Yalıköy semtinde, Orhan Veli Kanık'ın şiirlerini yazdığı mahallede düzenlenen programda, radyocu Ceyhun Yılmaz, şiirseverlere ve mahalle sakinlerine çay-simit eşliğinde, Orhan Veli şiirlerini okudu.

Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi'nden gelen öğrencilere usta şairin hayatını anlatarak konuşmasına başlayan Yılmaz, "Lise ve dengi olan okullardan gelen kardeşlerimiz, okulda teneffüs zili çaldığında ne yapacağınızı siz bilirsiniz ama Orhan Veli Kanık çok ilginç bir şey yapıyor, zil çalar çalmaz diyor ki, 'Teneffüsü gavur etmeyelim, şiir okuyalım.' O, her anını şiirden konuşarak geçirmek isteyen ve gelişmeye kendisini adamış bir insandır." dedi.

"Orhan Veli, yeni bir şey söylemeye çalıştığında birazcık ortalık alevleniyor." diye konuşan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Eskiler, karşı çıkıyor Orhan Veli'ye, 'Bu ne saçma sapan şiirler canım, nereden çıkarıyor böyle şiirleri. Şiir mi bunlar? Paçavra...' diyenler bile oluyor. Neden? Çünkü Orhan Veli Kanık, halkı şiirin içine davet ediyor. Süleyman efendinin şiirini yazıyor, kaldırımda yürürken şarkılar söyleyenleri, yokluğu, kaldırımları ve evleri yazıyor. Bu durumda tabii ki bazı çevreleri rahatsız ediyor ve her yenilik gibi birazcık sancılı başlıyor."

Yılmaz, arkadaşlarının anne-babasının 13 yaşında yazdıklarına "şiir" dediği için yazdıklarının şiir olduğunu farkettiğini aktararak, "O güne kadar istemsiz bir şekilde yazıyordum ve bir kılavuz vardı önümde o da 'edebiyat babam' dediğim, Orhan Veli Kanık'tı."

Beykoz Belediyesi'nin davetine çok sevindiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Buraya gelmeden önce ayrıca bir sevincim vardı çünkü baba gibi ailemden gördüğüm birinden bahsetmemi istemişlerdi. Hayatım boyunca Orhan Veli'nin ve yaptıklarının sebeplerini araştırdım, hikayelerinin içinde gezdim. Bir insanı tanımak istiyorsanız olaylar karşısında davranışlarına bakabilirsiniz. Orhan Veli gerçekten bugünlerde hiç kimseye yakışmayacak bir yoksulluğun içindeydi. Fakat, yoksulluğu ona yakışıyordu çünkü çok dürüsttü ve hiç kimseden bir şey istemiyordu."

Yılmaz, mahalle sakinlerinin de anlatılan anektotlara eşlik ettiği programda Orhan Veli'nin "Zilli Şiir", "İstanbul'u Dinliyorum", "Pazar Akşamları", "Anlatamıyorum" ve "Kitabe-i Seng-i Mezar" gibi sevilen şiirlerini sanatseverlerle paylaştı.

- "Orhan Veli Kanık'ın anılması, onur vesilesidir"

Yalıköy mahalle esnafı Kenan Pekşen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Orhan Veli 1914 yılında bu evde, mahallede doğmuş ama 15 sene öncesinde Orhan Veli'nin bu evde doğduğu tesadüfen ortaya çıktı ve Beykoz Belediyesi'nin çalışmaları sonucu yaklaşık 15 sene önce evin üzerine tabela asıldı ve öğrenciler burada etkinlikler düzenlemeye başladı. 67 yıl sonra Orhan Veli Kanık'ın ölüm yıl dönümünde burada anılması, bizler için büyük bir onur vesilesi." diye konuştu.

Pekşen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu mahallede ilk defa böyle bir organizasyon yapılıyor. Bu da çok sevindirici bir durum. Biz Yalıköy, Beykoz esnafı olarak Orhan Veli'yi çok seviyoruz ve bundan dolayı onur duyuyoruz. Orhan Veli, çok okuduğum ve sevdiğim bir şairdir. Beykoz'un varoş, mistik havası ve dokusunu yansıttığı bir şair ve sosyo ekonomik yapıya da baktığınız zaman zaten alt seviyede bir kıstasa sahip olduğunu görebiliyorsunuz. Dolayısıyla Orhan Veli'nin buradaki yaşam tarzından, şiirlerinin etkilenmesinin, yaşam koşullarının, etkisi altında kalarak Garipler Akımı hareketinin de öncüsü olan bir şairdir."

Doğma büyüme Yalıköylü olduğunu dile getiren Mehmet İlgezdi ise Orhan Veli'yi çok sevdiğini vurgulayarak, "Şair bize ilham kaynağı olmuştur. Ben Özgün Müzik okuyorum, yerel bir sanatçıyım, 'İstanbul'u Dinliyorum', 'Alır Başımı Giderim' ve 'Anlatamıyorum' gibi şiirlerini konserlerimde severek seslendiriyorum. Yaşamak bu zamanda zor bir durum, bizler de şairlerimizin şiirlerini müzikle birleştirip okumayı tercih ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

- "Tarifsiz kederler içindeyim" tiyatro oyunu

Usta şairin anma gününde eserlerinden yola çıkılarak hazırlanan tiyatro gösterisi, bu akşam saat 20.00'de, Ahmet Midhat Efendi Kültür Merkezi'nde seyircilerle buluşacak.

Tiyatro oyunu, Kanık'ın hayatı ve şiirlerinin yanı sıra, son aşkı Nahit Hanım'a yazdığı mektuplar, tek kişilik oyun halinde sanatseverlere sunulacak.

Bir saatlik oyunda Kanık'ın kaleme aldığı öykülerden izler de yer alacak. Beykoz'da oynanacak oyunun yönetmenliğini oyuncu Göksel Arslan yapacak.

Beykoz Belediyesi tarafından şairin ölüm yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilecek tiyatro oyunu, ücretsiz seyredilebilecek.