Pers kralı Darius, Yunanlılarla yaptığı savaşta, Çanakkale Boğazı'nı geçemez. Geçememesine sebep olarak Gördüğü! boğazı ve denizi yargılatır ve ceza olarak boğazı ve denizi kırbaçlatır.
Sparta önlerine geldiğinde ise etrafını sardığı ölecekleri kesin olan Sparta Askerlerinin kalmamasına şaşıran Darius. Niye kaçmadıklarını sorduğunda - "Sizin askerleriniz sizden korkuyor ama bizim askerlerimiz yasadan korkuyor. Yasada savaştan kaçan asker cezalandırır" denir.

"Bilinenin aksine İstanbul Boğazında ilk köprü yaklaşık 2500 yıl önce kurulmuştur. Herodot tarihine göre Pers İmparatoru I. Darius İ.Ö. 512 senesinde Samoslu Mandrokles’e yaptırdığı Darius Köprüsü’nden 700.000 askerini geçirmişti. Tam 325 gemi yan yana bağlanarak, bugün Boğaziçi Köprüsü’nün bulunduğu yerin yakınlarında bu yüzer köprü inşa edildi. . Her gemi kalın halatlarla iki yanından sıkıca bağlanmıştı. Akıntının en az zarar veren yer olan bu bölge aynı zamanda İstanbul'daki Megaralı kolonistlerden oldukça uzak bir bölgede olduğu için korunmuyordu.  Bu sayede piyadeler, süvariler ve filler köprüden rahatça geçmişti. I. Darius bu geçişi Rumeli Hisarı’nın bulunduğu tepenin doruklarındaki kayalardan oyulmuş tahta kurularak seyrettiği söylenir. Darius'un bu köprüsü tarihte Asya ile Avrupa arasındaki ilk köprüdür. Köprünün mimarı Mandrokles'in bu köprünün resmini yaptığı ve memleketi Samos'taki Hera tapınağına bağışladığı söylenir."