AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da 4 ay önce bulunduktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde sağ gözüne katarakt ameliyatı yapılan geyik yavrusunun görmeyen diğer gözü de ameliyatla görme yetisine kavuşturuldu.

AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma, Rehabilitasyon, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÜREM) Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 ay önce vatandaşlarca bulunan yeni doğmuş bir kızıl geyik yavrusunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerince merkezlerine getirildiğini söyledi.

- "Gören gözlerle daha güzel doğaya tutulacağını umut ediyoruz"

Doğuştan her iki gözü de kataraktlı olan geyik yavrusunun sağ gözünün yaklaşık 2 ay önce Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezinde ameliyat edilerek görme yetisine kavuştuğunu aktaran Kandır, şöyle konuştu:

"Geyik yavrusunun bir süre bakım ve beslenmesini yaptık, operasyon için hazırladık. Ardından 21 Eylül'de de sağ gözüne, katarakt ameliyatı yaptık. Yaptığımız literatür taramasında bu ameliyatın dünyada ilk olduğunu tespit ettik. Bugün sol gözünde de yine operasyon gerçekleştirdik. Kamuran Pamuk hocamızın katkılarıyla güzel bir operasyon oldu. Bundan sonraki yaşamına Eskişehir Çatacık Geyik Üretme İstasyonu'nda devam edecek. Gören gözlerle doğaya daha güzel tutunacağını umut ediyoruz."

- Ameliyat 1,5 saat sürdü

Ameliyatı gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamuran Pamuk da Umay adı verilen geyik yavrusunun yaklaşık 2 ay önce sağ gözünü ameliyat ettiklerini anımsattı.

Başarılı geçen ameliyatla geyiğin tek gözünün görmesini sağladıklarını ifade eden Pamuk, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 1,5 ay sonra da diğer gözünü ameliyat etme ihtiyacı duyduk ve bugün bunu başarılı bir şekilde yaptık. Büyük ihtimalle çok net bir şekilde görüşünü sağlayacağız. AKÜREM sayesinde de tekrara doğaya kazandırmış olacağız. Operasyon 4 kişilik bir ekiple yaklaşık 1,5 saat sürdü. Yaptığımız literatür taramasında geyiğe yaptığımız bu katarakt ameliyatlarının dünyada ilk olduğunu öğrendik. Bu bizim için onur ve gurur verici bir olay oldu. Çok mutluyuz, umarım başka hayvanlara da bu konuda yardımcı olabiliriz."