İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, GENÇDES Projesi kapsamında düzenlenen, "Hüsn ü Aşk Okumaları - Dünyayı Güzellik Kurtaracak" etkinliğinin son durağı İstanbul'du.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın Çemberlitaş Köprülü Medresesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Edebiyat Öğretmeni Ercan Yılmaz, Hüsn ü Aşk'ın muhtevasını anlattı.

"Hüsn ü Aşk"ın edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Yılmaz, "Mevlevihane bulunan 10 ilde, Hüsn ü Aşk'ı öğrencilere tanıtmak ve okumalar yapmak, dolayısıyla buradaki değerlerin, lise ve üniversite öğrencileri üzerinden hayata geçmesini sağlamak amacımız. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığının programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimize ulaşıyoruz. Onlara Hüsn ü Aşk, Galib Dede ve Divan Edebiyatı ile ilgili kitaplar hediye ediyoruz. Okumalar yapıyoruz. Mevlevihaneler gezildi ve bu anlamda Mevlevi kültürünü de tanıttık." diye konuştu.

Etkinlik kapsamında düzenlenen konferansta Yazar Beşir Ayvazoğlu da Şeyh Galib'i anlattığı kitabı, "Kuğunun Son Şarkısı" üzerinden bir konuşma yaptı.

Ayvazoğlu, şunları kaydetti:

"Şeyh Galib, edebiyatın, şiirin geldiği son noktaya itirazını dile getiren bir şairdir. Hem Divan'ı hem de Hüsn ü Aşk'ı, bu itirazın bir ifadesidir. Şeyh Galib'i bana ilk fark ettiren, öğrenci olarak okuduğum ve öğretmen olarak da okuttuğum Nihad Sami Banarlı'nın 'Metinlerle Türk Dili ve Edebiyatı' isimli ders kitabında, Hüsn ü Aşk diye bir bölümde, Benî Muhabbet kabilesini anlatan kısmıdır. O bölüm, lise talebesine Şeyh Galib'in ehemmiyetini kavratmak için yetmez."

Şeyh Galib'i araştırmaya başladığını anlatan Ayvazoğlu, "Hayatını öğrenmek için gayret sarf edince, nasıl bir hayat yaşadığını merak etmemek, nelerden, kimlerden etkilendiğini, ne yaptığını, ne ettiğini merak etmemek mümkün değil. Biyografi yazarlığına soyunduktan sonra Şeyh Galib ilgimi çekmeye başladı ama 'Kuğunun Son Şarkısı'nın doğuşu şöyle oldu. 1993'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey'in belediye başkanlığı döneminde, Kültür AŞ'de 1994'de bir sempozyum düzenledim. Şeyh Galib'ten mısralar seçmek suretiyle hattatlara, müzehhiblere, minyatürcülere bir eser ısmarladım ve Galib'den hareketle levhalar, çiniler, minyatürler ürettiler. Sempozyum sonrasında bir biyografisini yazdım ve en kapsamlı anlatıma sahip Şeyh Galib kitabından biri oldu." dedi.

Konferansın ardından, sanatçı Sedat ve Selahattin Anar kardeşler de Hüsn ü Aşk bestelerinden oluşan bir konser verdi. Programın sonunda katılımcılara Şeyh Galib ile ilgili kitaplar ve Hüsn ü Aşk hediye edildi.