İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Çeşitli ülkelerden çok sayıda yayıncının bir araya geldiği "Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcı Buluşmaları", 9 -11 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek.

Etkinlik, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Basın ve Yayın Derneği destekleri ile düzenleniyor.

TBYM Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Esen, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir telif marketi haline gelebilmesi için "Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcı Buluşmaları" üzerine 3 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi.

Esen, yayıncı buluşmalarının uluslararası literatürde "Fellowship" adı altında düzenlendiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Dünyanın nitelikli yayıncıları her yıl etkinlik takvimine Frankfurt Kitap Fuarı'nı alırlar. Çünkü profesyoneller ve yeni aktörler yayıncılığın nereye gittiğini bu tür ortamlarda gözlemleme fırsatı bulurlar. Biz arzu ediyoruz ki İstanbul, tıpkı Frankfurt gibi yahut İtalya'nın 'Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı' gibi yıllık takvime girecek bir uluslararası telif çalışmasına imza atsın. Bunun için 3 yıldır alt yapısını oluşturmaya çalıştığımız 'Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcı Buluşmaları' adlı organizasyon ile mümkün olacak. Bu yıl olayı sistematize ettik ve dünyadaki bütün yayıncılara çağrıya çıktık. Bunu yaparken özellikle yayıncıların üye oldukları kendi ülke yayıncı birlikleriyle ya da meslek birlikleriyle irtibata geçtik ve genel bir davet oluşturduk."

- 72 ülkeden 100 yayıncı katılacak

Bu yılki yayıncı buluşmalarına, 300'e yakın farklı ülke yayıncılarından talep aldıklarını belirten Esen, şöyle devam etti:

"Bu yıl programa davet edeceğimiz 100 yayıncıyı belirlemek için son toplantımızı gerçekleştirdik. Uluslararası ilişkiler komisyonumuz bu müracaatları belirlediğimiz kriterlere göre değerlendirdi. Özellikle Türkiye'den telif almak isteyen yayıncıları ve kendi ülkesinin en iyileri olan yayınevlerini seçmeye çalıştık. Müracaatların 72 ülkeden yapıldığını gördük. En yüksek talep Brezilya ve Endonezya'dan geldi. Buralardan 30'a yakın yayıncı özellikle katılmak istediklerini belirttiler. ABD, Japonya, Kanada ve Arap coğrafyasından da çeşitli yayıncılar var."

Tayfur Esen, etkinliğin amacına işaret ederek, "İlerleyen süreçlerde İstanbul'u bir baskı ve dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Özellikle serbest bölge oluşumlarını gerçekleştirebilirsek, yurt dışındaki yatırımcılar, bu bölgede matbaasını kurabilecek, kitaplarını üretebilecek ve artık Çin'de ucuz imalat yerine, Türkiye'de imalat ve dünyaya sevkiyat söz konusu olabilecek. Hedeflediğimiz şeylerden biri de bu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugün dünyada yükselen bir değer olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Esen, şunları kaydetti:

"Türk dizilerinin yurt dışında ciddi bir şekilde ilgi görmesi ile Türk edebiyatı, bu mevcut rüzgarı arkasına alabilirse hak ettiği yere dünya ölçeğinde de ulaşma imkanı elde edecek. Mesela Tahran'da bizden 'Kavak Yelleri', 'Yaprak Dökümü', Hürrem Sultan', 'Aşk-ı Memnu' ya da 'Hanımın Çiftliği' kitaplarını istemişlerdi. Şu anda da 'Diriliş Ertuğrul' ve 'Payitaht Abdülhamid' dizisi gündemde olduğu için, herkes zannediyorki bu diziler de bir kitaptan çekildi. 'Nerede bunun kitabı' diye bizden talep ediyorlar. Onun için tarih kitaplarına ilgi daha fazla yoğunlaştı."

2016 yılından itibaren "Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcı Buluşmaları" kapsamında telif satışlarında tarih kitaplarının yanı sıra akademik yayınlar, edebiyat eserleri ve çocuklara yönelik kitapların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Tayfur Esen, 2016 yılında 178, 2017 yılında ise 439 kitabın telifinin satıldığını söyledi.

- 14 Arap ülkesinden 108 yayıncı Türkiye'ye geliyor

Esen, bu tür organizasyonların bir yayıncı ortamı oluşturmasının yanı sıra yeni iş imkanlarına fırsatlar sağladığına dikkat çekerek, şunları anlattı:

"Bu tür organizasyonlarda ülke yayıncı dernek başkanlarıyla veya ülke yayımcı meslek birliği başkanlarıyla buluşuyoruz. Yayımcılığın problemlerini konuşuyoruz. Nitekim 'Afrika Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı' bizim Türkiye'de yürüttüğümüz korsan kitaplarla mücadeleyi, bu konudaki tedbirlerimizi çok başarılı buldu, örnek bir ülke olarak gündemlerine aldılar. Uluslararası yayıncılar sadece telif alışverişi değil, İstanbul'a geldiklerinde çok şeyi tecrübe ettiklerini söylediler."

Yayıncı buluşmaları kapsamında bu yıl çeşitli söyleşilerin de yapılacağını aktaran Esen, "Yayıncılığın geleceği, yeni yönelimler, Türk yayın pazarı, 2017 Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) verileri gibi konular değerlendirilerek tartışılacak. Arap ülkelerinden gelen katılımcılar ise kendi yayın sektörleri hakkında bize bilgi verecek." diye konuştu.

Tayfur Esen, bu yıl yayıncı buluşmaları ile birlikte 10-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan "5. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı"na Arap dünyası yayıncılarından ciddi bir katılımın olacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an bin 600 metrekare alana sığacak şekilde, 14 Arap ülkesinden 108 yayıncı Arapça Yayıncılar Bölümü'nde katılımcı olarak yer alacak. Amacımız davetli yayıncıların Türkiye yayın pazarını yakından görmelerini sağlamak. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı bu bakımdan ciddi bir imkan oluşturuyor."