İSTANBUL (AA) - H Yayınları kurucularından Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, H Yayınları'nın 2006'dan bu yana faaliyet gösterdiğini belirterek, "Burada artık hem kitapçılık ve yayıncılık hem de musiki ve tezyini sanatlarla ilgili çalışmalar, belki çocuklarımız için okuma faaliyetleri yapılacak. Kültür altyapısı oluşturabilmek için şah damarı olabilecek bir mekandan bahsediyoruz." dedi.

Yaklaşık 7 yıldır sektörde olan H Yayınları, Üsküdar sahilindeki yeni yerinde "H Yayınları Kitap Kahve" adıyla kitapseverleri ağırlamaya başladı.

Yeni yerin açılışında AA muhabirine açıklama yapan Tatcı, H Yayınları'nın Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre'nin tavsiyesiyle kurulduğunu söyledi.

Tatcı, sadece bir yayınevi değil, bir irfan ve kültür ocağı oluşturduklarına dikkati çekerek, "Devletini, milletini, kültürünü, dinini seven kişilerin fedakar gayretleriyle ortaya çıkmış olan bir yayınevi. Belki de milli-manevi kültürümüzün kalbinin attığı bir yer olmaya aday." diye konuştu.

Önceki mekanın biraz daha küçük bir yer olduğunu aktaran araştırmacı-yazar Mustafa Tatcı, "Allah bize daha geniş ve ferah bir yer nasip etti. Bir nevi, Üsküdar'da bir sohbet ve buluşma mekanı haline gelmiş, nice dostluklara, hayırlara vesile olmuş ve akademi denilebilecek 'Attar Dükkanı'nın bir devamı niteliğinde burası." değerlendirmesinde bulundu.

- "Eli kalem tutanlar ortaya çıkarılacak"

Mustafa Tatcı, devlete, millete, İslama, Türklüğe ve insanlığa zarar vermeyecek ne varsa ilgilendiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Burada artık hem kitapçılık ve yayıncılık hem de musiki ve tezyini sanatlarla ilgili çalışmalar, belki çocuklarımız için okuma faaliyetleri yapılacak. Eli kalem tutanların ortaya çıkarılması gibi gayretler de olacak burada. Herkese açık haftalık sohbetlerimiz devam edecek. Aynı zamanda internet imkanı da olan bu ortamda isteyen çayını kahvesini de içebilecek. Kültür altyapısı oluşturabilmek için şah damarı olabilecek bir mekandan bahsediyoruz. Yunus Emre'den Ahmet Yesevi'ye, Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri'nden İbn-i Arabi'ye uzanan, Osmanlı'nın kuruluşunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel kuruluş felsefesinde yer alan düşünceyi ortaya koyan bir çizgimiz var."

Yazar Leyla İpekçi de yeni yeri bulduktan sonra aralarında bir hafta istişarede bulunduklarını dile getirdi.

Çok kısıtlı imkanlarla ve çok kısa sürede taşındıklarını vurgulayan İpekçi, "Biz kitap diyorduk, divan diyorduk ama giderek insan der olduk. Çünkü bu aşk, bize sadece kitap okumayı değil, insan okuma duygusunu verdi. Birlikte okuduk, dokunduk, dokuduk, gönül okuduk. Giderek arttık ve genişledik. Her çeşit insan gelmeye başladı. Çünkü bizi menfaatler birleştirmiyordu. Gelenler müşteri değil talipti, gönüllüydü." ifadelerini kullandı.

Sanat ve edebiyat camiasından birçok ismin bir araya geldiği açılışta, son filmi "Buğday" ile Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan Semih Kaplanoğlu da kısa bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Musa Dede, Prof. Dr. Mahmut Dipşar ve İsa Yıldız gibi isimlerin de yer aldığı açılışta, Elif Ömürlü Uyar da kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

- H Yayınları

"Sevgi ve bilgiyle, varlığın kalbine" mottosuyla hareket eden yayınevi, bugüne kadar "Yunus Emre Külliyatı", "Niyazi-i Mısri Külliyatı", "Mevlid Şerhi", "Üsküdarlı Nasuhi Efendi Külliyatı" gibi pek çok değerli eseri yayımladı.

Yayınevi, irfani gelenekten yola çıkarak tasavvufun yanında edebiyat, kültür, sanat ve tarih sahasındaki kitaplarıyla dikkati çekmeye başladı.

Mustafa Tatcı, Semih Kaplanoğlu, Leyla İpekçi, Cem Sancar, Hayati Bice, Mehmet Demirci, Necati Demir, Cemal Kurnaz gibi isimleri çatısı altında toplayan H Yayınları, kıraathane geleneğini yaşatmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda "H Yayınları Kitap Kahve"de her cumartesi gelenek halini alan söyleşiler ve imza günleri devam ederken, çeşitli kurslar ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.