Ankara 15. İdare Mahkemesi, Gezi Parkı eylemlerine destek verdikleri gerekçesiyle Dostlar Tiyatrosu’nun ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı oyununa destek yardımı vermeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararını bozdu.

Mahkeme , Dostlar Tiyatrosu ve tiyatrocu Genco Erkal’ın “Bugüne kadar ortaya koyduğu pek çok oyun ve projesinin, tiyatro sanatının gelişmesi, Türk ve dünya kültürüne olan katkılarından dolayı ödüllendirildiğini” belirterek, destek yardımından yoksun bırakılmasını “eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı” buldu.

 Dostlar Tiyatrosu’nun ve bir grup özel tiyatronun geçen yıl yaptığı destek yardımı başvurusu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca geri çevrilmişti. Bakanlık bu işlemi için, “Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik”in “değerlendirme ölçütleri” başlıklı dokuzuncu maddesini gösterdi. Erkal da avukatı Turgut Kazan aracılığıyla Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, 13 Haziran’da verdiği kararında, yönetmelik uyarınca yardım taleplerine ilişkin bir öncelik sonralık kıstasının bulunmadığı, böyle bir kıstas olması halinde bunun da değerlendirme komisyonu tarafından objektif puanlama kriterlerine bağlanması, destek başvurusunda bulunan projelerin bütüncül bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği ifade edildi. Bu yönüyle Dostlar Tiyatrosu’nun Türk kültürüne katkı sunduğu belirtilen kararda, şöyle denildi:

“Bugüne kadar ortaya koyduğu pek çok oyun ve projesinin, tiyatro sanatının gelişmesi, Türk ve dünya kültürüne olan katkılarından dolayı ödüllendirildiği, görülen davacı tiyatro şirketinin, yönetmeliğin dokuzuncu maddesinde aranan gerekli fiziksel ve niteliksel şartların pek çoğunu sağladığı, ayrıca aynı yıl içerisinden (2013-2014 sezonunda) yirmiye yakın yabancı yazara ait oyun projesine destek sağlandığı anlaşılmakta olup davalı idarede yönetmenliğin dokuzuncu maddesindeki ölçülerden yalnızca bir tanesinin esas alınarak davacının projesinin destekten yoksun bırakılmasının eşitlik ve hakkaniyet ilkelerinin aykırı olduğu”

 
Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal