BUGÜN'ün 'Beylerbeyi Sarayı'ndaki tarihi heykellerin yağmalanması' haberiyle, adı Kadıköy ile bütünleşen Altıyol Meydanı'ndaki Boğa Heykeli ile Kadıköy Moda'daki Tarihi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü'nden müzayedeyle Sakıp Sabancı'ya satılan At Heykeli'nin aslında Beylerbeyi Sarayı'na ait olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Skandalın öğrenilmesiyle heykeller Milli Saraylar tarafından sahiplerinden geri istendi. Ancak eserlerin şimdiki sahipleri olan Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi, TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'na yazdıkları cevabi yazılarda ellerinde bulunan heykelleri geri vermeyeceklerini belirtti.
 
'KÖŞKE ADINI VERDİ'
 
Sakıp Sabancı Müzesi, müze müdiresi Dr. Nazan Ölçer imzasıyla gönderdiği cevap yazısında, heykelin ellerine geçme sürecini anlattı. Müze, heykelin Atlı Köşk'e adını verdiğini ve simge haline geldiğini belirtti. Ölçer, cevabi yazısında heykelin şu andaki haliyle envanterlerine kayıtlı olduğunu, geri vermeyi de düşünmediklerini açıkladı.
 
'BOĞA'NIN İADESİ OLMAZ'
 
Kadıköy Belediyesi ise Kadıköy-Altıyol'daki heykelin semtin simgesi olduğunu ve 'Kadıköy Boğası' diye bilindiğini belirtti. Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Kadıköy Boğası heykelinin tarafımızca iadesi söz konusu olamamaktadır" diyerek heykelin geri verilmeyeceğini bildirdi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise ellerinde Beylerbeyi Sarayı'ndan çıkma üç heykel olduğunu bunların Yıldız Parkı, Emirgan Korusu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasının önünde bulunduğunu belirtti. Bu heykellerin bulundukları kurum ve parkların sembolü olduğunu hatırlatan Genel Sekreter Yardımcısı Mevlut Vural imzalı yazıda, heykellerin geriye iadesinin mümkün görülmediği anlatıldı.
 
Turistte algı sorunu olur
 
Mevlut Vural'ın cevabi yazısında, "Söz konusu heykellerin bu alanlardan kaldırılması burayı geleneksel (olarak) her yıl ziyaret eden ziyaretçilerde bir algı sorunu yaratacağı da kaçınılmazdır. Sonuç olarak bu heykellerin sergilendikleri mekanların da tarihi özelliği olan mekanlar olması; gerek İstanbullu hemşerilerimizce, gerekse yerli yabancı turistlerce bulundukları bu mekanlarda çok yoğun olarak ziyaret ediliyor olmaları dolayısıyla bulundukları yerlerde kalmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir" denildi. 
 
Milli Saraylar yargıya gidiyor
 
Milli Saraylar'ın iade başvurusu yaptığı üç kurum da heykelleri geri vermeyi reddetti. Şimdi Divan Oteli'nin önündeki ve Kalender Orduevi'ndeki heykelleri için Koç Grubu'nun ve Genelkurmay Başkanlığı'nın cevabı bekleniyor. Milli Saraylar Müdürlüğü'nün başvurularına "heykellerin geri verilmeyeceği" şeklindeki olumsuz yanıtlar verilmesi üzerine, yargı yoluna başvurması bekleniyor.
 

TUNCAY OPÇİN - BUGÜN GAZETESİ