Cumhuriyet Ankara Büro- Başkentin en eski özel tiyatrosu Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), 50. yılına Aziz Nesin’in “Selamün Kavlen Karakolu” ile “merhaba” diyor.

İki dolandırıcının açtığı sahte karakolun, hem halk hem de devlet tarafından ciddiye alınmasıyla yaşanan karmaşayı ele alan oyunu, tesadüf bu ya, 50. sanat yılını kutlayan Yücel Erten yönetiyor.

Oyunda, Silivri’de tutuklu bulunan gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’a da selam gönderiliyor. Bir aydının “sudan sebeplerle” tutuklanmasını anlatan “İster misiniz beni de 1344 gün tutuklasınlar?” repliği, her oyunda Balbay’ın tutuklu kaldığı günle orantılı olarak değişiyor. Tiyatronun Yönetim Kurulu üyelerinden, ünlü oyuncu Mahir İpek’le “yenilenen” tiyatroyu ve “Selamün Kavlen Karakolu”nu konuştuk:

- AST “Zübük”ün ardından bu yıl yine bir Aziz Nesin oyununu sahneye taşıdı...

Biliyorsunuz, AST geçen yıllarda büyük sıkıntılar yaşadı. Bu sıkıntıların en mühim olanı da “seyircisizlikti”. Silkelendik, doğru ve estetik oyunları izleyicimizle buluşturmaya karar verdik. Bunun için de Türkiye’nin sayılı yönetmenlerinden biri olan Yücel Erten ile çalışmak istedik. Ne tesadüftür ki Devlet Tiyatroları (DT) Yücel Erten’den bir Aziz Nesin oyunu istemiş. O da bir değil, iki Aziz Nesin oyununun uyarlamasını yapmış. Böylece AST, Yücel Erten’in de omuz vermesiyle bir kez daha bir Aziz Nesin oyununu sahneye taşıdı. Ayrıca bu yıl AST’ın 50. yılı. Yücel Ağabey de 50. sanat yılını kutlayacak. “50”ler denk geldi.

- Oyunda tutuklu olan ve katledilen aydınlara da göndermeler yapıyorsunuz...

Bir aydının tutuklanmasını konu edinen sahnede “İster misiniz beni de 1344 gün tutuklasınlar?” repliği, gazetenizin yazarı Mustafa Balbay’a yönelik... Cumhuriyet, her gün Balbay’ın köşesinde tutuklu olduğu gün sayısını yazıyor. Bu replik de o gün sayısına göre her oyunda değişiyor. Böylece sahneden Balbay’a selam göndermiş oluyoruz. Onun nezdinde tüm aydınlara...

‘İzleyicimizi geri kazandık’

- Oyunda sizin dışınızda izleyicilerin yakından tanıdığı Mehmet Ulusoy, Özgürcan Çevik, Özgün Aydın gibi oyuncular da rol alıyor. AST kadrosunu da geçen yıllara oranla güçlendirmiş görünüyor...

AST iki sezondur izleyicisini geri kazandı. Bunda “Zübük” ve “Giderayak” adlı oyunların da rolü oldu. “Selamün Kavlen Karakolu”nda rol alan arkadaşlar da tamamen AST’tan yetişme oyuncular.

- Başbakan’ın tiyatroları özelleştirmeye yönelik “Bunlar yarım porsiyon aydın” şeklindeki sözlerine ve DT’nin tüzel kimliğini sağlayan 5441 sayılı yasaya da bir gönderme var oyunda...

Çünkü bu mesele sadece DT’nin ya da Şehir Tiyatroları’nın meselesi değil. AST olarak bu durum ortaya çıktığından beri arkadaşlarımıza destek veriyoruz.

- Oyunun en etkili sahnesi ise final sahnesi... Bir daktilo üzerine bırakılan kırmızı bir karanfil...

İşte bu sahne bütün demokrasi kayıplarına bir selam aslında... Oyunun yazarı Aziz Nesin’e de...