Darülbedayi ismiyle 1914 yılında kurulan İstanbul Şehir Tiyatroları 2 yıl sonra 100. yılını kutlayacak. Kurulduğu tarihten bu yana genel sanat yönetmenlerince temsil edilen Şehir Tiyatroları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden önceki gün geçen yönetmelikle artık temsil görevi müdüre verildi. Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ne göre Genel Sanat Yönetmeni müdürün altında çalışacak. Bundan sonra oyun repertuvarlarından sahnelenecek oyunlara, alınacak sanatçılara kadar hemen her konuda tek söz sahibi müdür olacak. Şehir Tiyatroları’nı bu değişiklik çok zora sokacak. Yönetmeliğe göre belediyenin herhangi bir kurumunda çalışan bir müdür çok rahat Şehir Tiyatroları’nın başına atanacak. 
‘Bu büyük bir ayıp’ 
Kurulduğu günden bu yana İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevini Muhsin Ertuğrul, Vasfi Rıza Zobu, Gencay Gürün, Erol Keskin, Şükrü Türen, Mazlum Kiper, Nurullah Tuncer, Kenan Işık, Orhan Alkaya gibi sanatçılar üstlenmişti. Son olarak, 29 Mayıs 2009 tarihinde Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ayşenil Şamlıoğlu getirilmişti. Şamlıoğlu’nun yönetmelikten önceki gece meclisten geçince haberi olduğu belirtiliyor. İstifa etmesi gündeme gelen Şamlıoğlu’nun zaten bir süredir Şehir Tiyatroları’ndaki uygulamalardan rahatsız olduğu biliniyordu. 
2009 yılında koltuğunu Şamlıoğluna devreden eski Genel Yayın Yönetmeni Orhan Alkaya ise yapılan değişikliğin kabul edilemez olduğunu söyledi. Yönetmeliği tepeden inme olarak değerlendiren Alkaya şöyle konuştu: ‘‘Yönetim Kurulunun, Genel Sanat Yönetmeni’nin değişiklikten haberi yok. 100 yıllık kurumu müdürlük olarak ifade ediyorlar. Çok acı. Kurulduğu günden beri sanat yönetmenlerince yönetilen hatta 12 Eylül döneminde bile böyle ağır bir hakaret görmeyen Şehir Tiyatroları’na bu yapılan mutlaka geri alınmalıdır. Benim dönemimde de yönetmelik değişikliği olacaktı. Ama yasa çıkarılacaktı. Tüm dünyada özerk tiyatroların özel yasası vardır. Sanatsal kurumları büroratların yönetmesi ayıptır. Geçen yönetmelikte genel sanat yönetmeninin tarifi bile yapılmamış.” 

‘Anlaşılır gibi değil’ 
İdari işlerle sanatsal faaliyetlerin ayrı tutulması gerektiğini belirten oyun yazarı Refik Erduran da “Şehir Tiyatroları’nı sanat yönetmeni temsil eder. Ama biz öyle birini buluruz o hem sanatsal faaliyetleri hem idari işlerden iyi anlar deniyorsa o kişiyi başımıza bakan yapalım. Böyle bir şey olması mümkün değil. Müdür atanacak kişi sanattan anlıyorsa onu sanat yönetmeni yapın. Neden bürokrata deverediliyor. Anlaşılır gibi değil’’ diye konuştu.
‘‘Yönetmelikte müdürlüğü müdür temsil eder diyor. Yoruma açık bir durum. Çok önemsenmemeli” diyen eski Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer de uygulamaya bakmak gerektiğini ifade etti. Tuncer, “2006’da yönetmelik hazırladık, ses çıkmadı. Altı yıldır tiyatroyu yönetenler bu konuda adım atmadı. Üzerimize düşeni yapmazsak birileri önümüze koyar’’ dedi. 

Topbaş’a ‘imzalama’ çağrısı 
Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları, yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Yönetmelik değişikliğiyle Şehir Tiyatroları yönetiminin belediye bürokratlarına geçeceğini söyleyen sanatçılar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe göndererek yeni yönetmeliği imzalamamasını istediler. 
Basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Aslı Öngören, “Bir süredir Şehir Tiyatrosu bir kısım medyanın iftira içeren haksız saldırılarına maruz kalıyor. Anlamlandıramadığımız bu saldırıların nedeni artık açıkça anlaşıldı. Amaç 98 yıldır sanatçıları tarafından yönetilen Şehir Tiyatromuzun, tüm sanatsal işleyişini, belediye bürokratlarına teslim edilmesiymiş” dedi. 
Mustafa Alabora da “Eğer yönetmelik geçerse belediye bürokratları Şehir Tiyatroları’na direkt müdahale edecekler. Bu da sanatın bağımsızlığını, özgürlüğünü yok eden bir şeydir. Ama ben umuyorum ki kendisi de bir sanatçı olan, mimar olan Sayın Kadir Topbaş’ın bunu imzalamayacağı kanısındayım. İmzalarsa kendine ve mesleğine ihanet etmiş olur” diye konuştu. Grup daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe göndererek yeni yönetmeliği imzalamamasını istedi.



Radikal