Prof.Dr. Adem Sözüer,  törenin ardından önemli bir açıklama yaptı.Yeni anayasa çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak komisyon kuracaklarını belirten Prof.Dr. Sözüer, "Ancak hukukçulardan daha fazla gençlerin, sanatçıların ve üniversiteli öğrencilere söz hakkı vereceğiz" dedi.

Uluslararası 1.Suç ve Ceza Film Festivali'nin ödül töreni bugün İstanbul Üniversitesi Doktora Saloun'nda yapıldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Suç Onur ödülü dünya sinema katkılarıyla tanınan tanınmış bir sanatçıya verildi.

YOGOSLAVYA'LI HOLLYWOOD YILDIZI'NA ÖDÜL
Hollywood'da önemli filmleriyle tanınan oyuncu, insan hakları savunucusu ve aynı zamanda aktivist. Bosna savaşı sırasında Bosna halkının yanında yer alar sanatçı, yaptığı açıklamalarıyla dünyada yankı uyandıran açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Yugoslavya doğumlu olan ve kendi ülkesinin yanı sıra Hollywood'da önemli filmleri ile tanınan Rade Serbedzij'in "Görevimiz Tehlike 2", "Aziz", "Gözü Tamamen Kapalı", " "Kapışma", "Stigmata" gibi ünlü Hollywood filmleri ve "CSI Miami", "24", "South Pacific", gibi hit dizileriyle tanınıyor.

"İNSANLIK SUÇLARINA SESSİZ KALMAMALIYIZ"
Ödülünü tiyatro sanatçısı Ayda Aksel'den alan Rade Serbedzij, 'çok duygu dolu anlar yaşadığını' ifade etti. Sanatçı Serbedzij, teması 'darbeler' olan Uluslararası Suç ve Ceza adlı festivalini organize eden Prof.Dr. Adem Sözüer'e kendisiin bu organizasyona davet ettiği için teşekkür ederek başladığı konumasına şöyle devam etti:

"Bu festivalinin anlamı benim için çok önemli. Burada aldığım bu ödülü evimin en güzel yerinde saklayacağım. Savaşa, darbelere, insanı ve özgürlükleri yok sayan tüm insanlık suçlarına yaşamım boyunca sessiz kalmayacağım, kalmamalıyız. Ve bundan hiç vazgeçmeyeceğim. Suç ve cezanın toplumlar için önemi büyük. Aynı zamanda sanatçıların ve sinema yapanların da hukukçular gibi kitlelere katkısı çok büyük." dedi.

"ŞAPKAYI BIRAKIP KAÇANLARI DA UNUTMAMALIYIZ"
Daha sonra söz alan Prof.Dr. Adem Sözüer; 'şapkayı bırakıp gidenler' örneğiyle izleyenleri düşündüren gülümseten ancak bir o kadar da düşündüren bir mesaj verdi  törende. Prof.Dr. Sözüer, "Sayın Serbedzij, etkinlik süresince şapkasını hiç çıkarmadı. İlk defa burada salonda çıkardı. Biz çodk insan tanırız zor zamanlarda şapkasını çıkarıp gidenleri, ama Radeç Serbedzij şapkasını hiç çıkarmadı. Onlara kızgın değiliz, Ancak o şapkayı çıkarıp gidenleri hiç unutmamak gerekir...."


"ÖDÜL, DİCLE ADLI KISA FİLME VERİLDİ"
Hukuk alanında Onur ödülüne ise on yıldan beri yürütülen ve dünyadaki hemen tüm ülkelerin araştırıldığı "geçmişle hesaplaşma" projesinin başkanı, Prof. Dr. Albin Eser layık görüldü.

Festival kapsamında, düzenlenen ve Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin katıldığı Ulusal Kısa Film Yarışmasının birincisi ise Seren Gel'in çalışması olan 'Dicle' adlı filme verildi.  Mansiyon ödülü ise Fırat Yavuz'un 'Toros Canavarı' adli filmine verildi.

Bu arada, Türk Ceza Kanunu'nun yapımı aşamasınd AK Parti Milletvekili Hakkı Köyü'ye de plaket verildi. Ödülü ise, festivalin sponsorlarından Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal verdi.

"İSTANBUL HUKUK FAKÜLTESİ YENİ ANAYASA İÇİN  KOMİSYON KURUYOR"
Festivalin kapanış açıklamasını yapan Prof.Dr. Adem Sözüer, aldıkları bir kararı da açıkladı. Prof.Dr. Adem Sözüer; "Aslında bu festivalin kapanışı yok. Süreç devam edecek her zaman. Bize destek olan akademisyenlere, sponsorlarımıza, emeği geçen herkeze önce bir teşekkür ediyorum. Süreç devam ediyor dedik., Yeni Anayasa tartışmalarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Semih Gemalmaz'ın de önerisiyle İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi aktif görev alma kararı aldı. Bir çalışma grubu oluşturacağız. Bu komisyonda en az hukukçular, sanatçılar, gençler olacak. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.


TÜLAY ACAR/HABERTÜRK