Özellikle son günlerde tekrar gündemde olan Taksim Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası’nın yeniden inşasına yönelik proje hakkındaki söylemler üzerine Hukuki Haber olarak yaptığımız araştırmalarda ilginç sonuçlara ulaştık.

Taksim'de bulunan Topçu Kışlası 1940 yılında şehir planlamacısı Henri Prost'un önerisi ile yıkıldı. Yerine yapılması planlanan konut ve sosyal etkinlik alanlarından pek azı hayata geçirilebildi. Topçu Kışlası kaldırılırken

Tarihi harita ve fotoğraflarda da net bir şekilde görüldüğü üzere; Konum olarak kışlaya yakın yerde bulunan Müslüman ve Hristiyan mezarlıklarının günümüze ulaşamamış olması dikkat çekici bir durum.

Taksim'in tarihteki eski görünümüne dönüştürülmesi kapsamında yapılan çalışmalarda burada bulunan tarihi mezarlıklarla ilgili olarak da dikkatli bir inceleme yapılması mezarlıkların akibeti konusunda da kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.




1903 İstanbul Şehir Haritası'nın Taksim ve civarını gösteren kısmı. (Av. Vedat ORUÇ'un özel arşivinden alınmıştır.)


Taksim Kışlası

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1780 yılında Osmanlı padişahı I. Abdülhamid zamanında yapıldı. İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı; Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı.

1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.

Kışla'nın tekrar inşası için Gezi Parkı'nın yıkımı çalışmaları 28 Mayıs 2013 tarihinde başlamış, fakat protestolar sonucu çalışmalar durmuştur.