15 Mart 2018 tarihinde 30361 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, kamu alacakları bakımından da birçok düzenlemeyi beraberinde getirdi. Bu kapsamda İcra ve İflas Kanununda yapılan değişiklikler yanında özelikle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulünde benimsen yaklaşımlarda önemli yenilikler meydana geldi.

7101 sayılı Kanun’un 5. Maddesi uyarınca  2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun “Adi ve Rehinli Alacakların Sırası” başlıklı 206. Maddesinde benimsenen ve alacak rehinli olsa bile satış tutarından gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve verginin öncelikli olarak tahsil edilmesi, rehinli alacaklıların sahip olduğu rüçhan hakkının ise ancak kalan tutar üzerinde devam etmesi şeklindeki düzenlemeden vazgeçilmiştir.

Maddede yapılan değişiklikle alacakları rehin alacaklıların satış tutarı üzerinde sahip oldukları rüçhan hakkı söz konusu amme alacakların önünde yer alacak ve gümrük resmi, akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması gereken resim ve vergi, satış tutarının paylaştırılmasında rehinli alacaklardan sonra gelecektir.

Amme alacaklarına dair bir diğer düzenleme de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da yapılmıştır. Bu kapsamda 6183 sayılı Kanun’un “Amme Alacaklarında Rüçhan Hakkı” başlıklı  21. Maddesinde yer alan ve hacizli malın satış tutarının paylaştırılmasında gümrük resmi, bina ve arazi vergisi gibi eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacaklarının o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacakların önünde yer alacağı şeklindeki düzenleme değiştirilmiştir. Yeni düzenlemeyle bu tür amme alacağı kalemlerinin o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacaklarda sonra geleceği esası benimsenmiş ve ilgili hüküm maddeye eklenmiştir.  Burada önem taşıyan husus Kanun’un eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları ifadesini kullanmasıdır. Yeni düzenleme uyarınca MTV ve benzer nitelik taşıyan diğer vergiler de bu kapsamda yer alacak ve bu tür amme alacakları ancak rehinli alacaklının arkasında yer alabilecektir.