A. AB Nedir? İngilizlerin AB'den Cıkmak İstediği Referandum AB Açısından Nasıl Bir Netice Verir?

1. Supranasyonal bir yapı olan AB, özellikle müktesabatı ile Türkiye için içişlerimizi ve hukuki yapımızı düzeltmek için önemli bir çıpa idi. İngiltere de AByi sulandırmak için senelerce Türkiye'nin AB üyeliğinin en önemli destekçisi idi. 

2. AB büyük bir ekonomik dev, küçük bir siyasi cücedir.

3. İngiltere'nin ayrılması İskoçya, İrlanda vb. ülkelerde de zincirleme reaksiyon yaratabilir. 

4. AB bütünleşmesi daha fazla bütünleşme isteyenler ile daha az isteyenler arasında "iki vitesli" devam edebilir.

5. Burada temel sorun "teknik kavramlar" labirenti olan ABnin ulus devlet tapıcısı Avrupa halkları tarafından benimsenememesidir. İş
referanduma kalırsa tüm AB ülkeleri AByi terk eder. 

6. Lakin AB bir elitler hareketidir. Son kertede ekonomik sağduyu ile mevcut yapının çeşitli değişikliklerle korunacağı kanaatindeyim.

7. Zira, yaklaşı 50 senedir yüz milyarlarca euroyu bu mekanizmanın kurulmasına harcayan Avrupalıların yaptıkları bu harcamaları hiçe indirgeyecekleri kanaatinde değilim. 

8. Hatta Birliğin bu duruma gelmesi için bırakınız ABnin harcadığı paraları, AB üyesi olmayan EFTAcı Norveç bile İspanya'nın Birliğe üyelik sürecini 100 milyar Euro'ya finanse ettiği bilgisini hatırlatmamın AB gibi bir ekonomik devin çökmesinin üyelerinin ve üye olmayanlarının menfaatine olmayacagi ve ortak aklın bu yapıyı koruyacagi düşüncesindeyim. 

9. Yani, Brexit AByi sarsar ama tekrar yıkmaz. Siyasal İslamcılar ile Kemalistler fazla keyif çığlığı atmasınlar.

B. Brexit'in Türkiye İçin Önemi Nedir?

1. AB süreci, AKPnin ilk iki döneminde Kemalist Türkiye'nin nasyonal sosyalizm'den kurtulmasını sağladı. AB reformları ile asker siyaset dışına atıldı, ekonomik ve siyasi ve bir takım gelişmeler sağlandı.

2. Elbette takiyyeci Siyasal İslam zihniyetinin ABye yaklaşımı oppotunistçe idi. Nİtekim, Genelkurmay oyunun dışına atılıdı Siyasal İslamcılar AB ile bağını koparma noktasına getirdi.

3. Zira, çoğulcu, cokkültürlü, birarada yaşamaya dayanan ve idarede şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayanan AB ne Siyasal İslamcıların ne de Kemalistlerin işine geliyordu. Bu yüzden "Avrupa Şüpheciliği"ni yani "euro-scepticism"i bu iki cenah topluma çeşitli maskelerle pompalamaya çalışıyorlarken; Avrupa'daki "Türk-Şüphecileri" ile omuz omuza Türkiye'nin AB sürecinin baltalamaya çalışıyorlardı.

4. Uzun lafın kısası Sİyasal İslamcıların AB ile bağı yok denecek kadar azdır. Siyasal İslamcılığın alternatifi MHP, CHP gibi siyasi partileri ise zaten fabrika ayarlarından Avrupa düşmanıdır. Eh, ilkokuldan beri Kemalist safsatalarla tüm dünyaya düşman edilen halk zaten anti-Avrupacıdır. Bu noktada ABnin Türkiye'ye etkisi sıfıra yakın düzeyindedir. Kemalizm'den sonra 13 yıldır da Siyasal İslamcı safsatalar ile eğitim alan Türk gençliği ile bu durumun değişmesi de biraz zor gözükmektedir.

5. Özetle, AB aslında bizleri "etno-faşizm" (Kemalizm ve Kürtçülük) ile "teo-faşizm"e (Siyasal İslam) karşı koruyan önemli bir kalkandı. Brexit ile kendi iç işlerinin derdine düşecek ABnin zaten olmayan Türkiye gibi bir derdi, minimize olacaktır.

C. AB DAĞILSA TÜRKİYE'NİN İŞİNE Mİ GELİR?

1. "Böl, parçala, yönet" mantığı ile elbetteki bütünleşik bir Avrupa, Türkiye'nin işine gelmez. 

2. Öte yandan yukarıdaki izahımızdan anlaşılacağı gibi AB süreci "dış sopa" ile Türkiye'yi bir üst medeniyet seviyesine taşıyacak bir formüldür. 

3. AKPnin son iki dönemki iktidarı ve Brexit ile ABnin bu rolü artık bitmiştir.

4. Ve evet İngiltere gibi ABden ne kadar çok ülke koparsa, Türkiye'nin o kadar işine gelir. Lakin, bunun bizler için iyi bir şey olması için ülkemizin etno ve teo faşizm tehlikesinden temizlenmesi gerekir.
Öyle bir günde, şairin "Yansın Basra! Yıkılsın Bağdat!" dediği gibi "Siyaseten Yansın Brüksel! Yıkılsın Paris ve Berlin!"
Bu husustaki "Avrupa Anayasası" başlıklı eski bir makalemi ilgilerinize sunarım. Netekim, hukukçu sırf yerel kalmamalı, etrafında olan bölgesel ve küresel olayları da takip etmeli, bilgilenmeli ve analiz etmeli...

hukukihaber.net