Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sürekli alkol kullanarak sosyal medyada buna ilişkin paylaşımlarda bulunmayı, “kusurlu bir davranış” kabul etti.

Kocaeli’nde yaşayan E.G. kocasının birlik görevlerini yerine getirmediğini, kendisini ihmal ettiğini belirterek boşanma davası açtı ve tazminat talep etti.

E.G.’nin kocası O.G. de karşı dava açarak karısının sürekli alkol kullanarak sosyal medyada buna ilişkin paylaşımlarda bulunduğunu ve güven sarsıcı davranışları olduğunu iddia etti.

Kocaeli 2. Aile Mahkemesi, çiftin boşanmasında eşit kusurlu olduklarına karar vererek tazminat taleplerini reddetti.

O.G. davayı temyiz edince dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi.

Daire, tüm çiftleri ilgilendiren bir gerekçeyle bozma kararı verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bozma kararında şu görüşleri dile getirdi: “Davalı-karşı davacı kadının sürekli alkol kullanarak sosyal medyada buna ilişkin uygunsuz paylaşımlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda davalı-karşı davacı kadının, erkeğe nazaran daha fazla kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Kadının davranışları erkeğin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek niteliktedir. Öyleyse, davacı-karşı davalı erkek yararına Türk Medeni Kanunu’nun 174/1-2. maddesi koşulları oluşmuş olup, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, fiilin ağırlığı ve hakkaniyet kuralları gözetilerek davacı-karşı davalı erkek yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, hatalı kusur belirlemesi sonucu bu isteğin reddi doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir”

Bu kararla birlikte, sürekli alkol alarak sosyal medya hesabından bunu yayınlayan kadın, kocasına tazminat ödemek zorunda kalacak.

Yargıtay’ın kararında dikkat çeken bir nokta da, sosyal medya hesabından alkol kullanırken çekilen fotoğrafları paylaşmak ‘kusurlu davranış’ ve ‘kişilik haklarına saldırı’ kabul edilmesi oldu.

Yerel mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyarsa, karar kesinleşmiş olacak. Böylece, sosyal medya hesabından alkol kullanırken fotoğraf paylaşan çiftler daha dikkatli olmak zorunda kalacak.

Yerel Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uymayıp, verdiği kararda direnirse dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Genel Kurul’un vereceği karar emsal olacak.

Bu karara göre, eşlerden birinin sürekli alkol kullanırken çektirdiği fotoğrafları sosyal medyadan paylaşmasının kişilik haklarına saldırı kabul ediliyor.

Kişilik hakları, şahısların ‘kişiliğine bağlı olan hak’ anlamına geliyor.

Kişilerin şerefi, onuru, itibarı, özel hayatı veya mahremi kişilik hakları arasında yer alıyor.

Örneğin, bir din görevlisinin eşinin sürekli alkol alırken çektiği fotoğrafları sosyal medyadan paylaşması, din görevlisinin kişilik haklarına saldırı olarak kabul edilebilir.

Suçların ve davranışların şahsiliği, evlilik hayatında pek geçerli davranışlar kabul edilmiyor.

Ancak, Yargıtay’ın verdiği bu kararda davacı kocanın kişilik haklarının neden saldırıya uğradığı bilgisine yer verilmemiş.

Haksız isnatta bulunmak veya hakaret etmek kişilik haklarına saldırı kabul ediliyor.

Aynı şekilde, kişilerin özel hayatlarına ilişkin konuların sosyal medyada veya yayın organlarında yayınlanması da kişilik haklarına saldırı olarak kabul ediliyor.

Bu kararla birlikte ilk kez, sürekli alkol aldığı fotoğrafları sosyal medyada yayınlayan kişi, eşinin kişilik haklarına saldırıda bulunmuş kabul edildi. (Yasemin Güneri / HaberTürk)