Türk Medeni Kanununda boşanma davasının 6. Sebebi olarak evlilik birliğinin temelden sarsılması gösterilmiştir. Halk arasında bu sebep şiddetli geçimsizlik olarak da adlandırılmaktadır.

İlk şart olarak evlilik birliği temelden sarsılmış olmalıdır. İkinci şart olarak da Eşlerin ortak hayatının çekilmez durumda olması gerekir.

Bu maddeye dayanarak açılan boşanma davalarında taraflardan birinin ille de kusurlu olması gerekmemektedir. Çünkü bazen eşler evlendikten sonra, mizaç, karakter, hayata bakış açısı, yaşam biçimi konularında birbirlerine uyum sağlayamamaktadır. Böyle durumlarda bu hususun ispat edilmesi ile kusura bakılmadan boşanma davasına karar verilebilir.

Yine de kusuru daha fazla olan eşlerden biri bu sebebe dayanarak boşanma davası açmış ise, kusuru az olan ya da hiç olmayan eş davaya itiraz edebilir. Bu itirazın kötü niyetli olarak yapılmaması gerekir. Çünkü evliliğin sürmesinde taraflar ve çocuklar açısından bir fayda kalmamış ise bu itiraz mahkeme tarafından reddedilir.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni genel bir boşanma nedeni dir. Daha önce özel boşanma nedenleri olan zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı şeklindeki özel boşanma nedenleri hakkında bilgiler verilmişti.

Özel boşanma nedenlerinde, sebebin ispatı ve ortaya konulabilmesi yeterli iken, genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle boşanmada bir sınır bulunmamaktadır. Bu nedenle uygulamada, özel boşanma sebepleri varsa bile ispat ve sürelere tabi olduğundan, genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebine dayanarak , çoğunlukla boşanma davaları açılmaktadır.

Yargıtay'ın içtihatları ile de sabitlenmiş bazı örnekleri evlilik birliğinin sarsılmasına örnek gösterirsek

Cinsel doyumun sağlanamaması (HGK, 79/3748 K. ) Yatak sırlarının ifşası (2. HD. 91/12620 K.) Küçük düşürme (HGK. 91/2200 K.) Yıkanmama , duş almama. (HGK. 64/2604 K.) Kumar oynayarak aileyi sıkıntıya düşürme (2. HD 75/9170 K.) Aşırı kıskançlık (HGK. 72/262 K.) Eşin aşırı şekilde borçlanması, eve haciz gelmesine neden olması, at yarışı iddia ve şans oyunları oynayarak ailesini mağdur etmesi. Çalışmak istememe, eve bakamama . Eşlerin birbirini sevmemesi gibi.

Başka bir ilginç örnek verirsek, Eşler resmi olarak evlenmiştir, fakat fiili olarak bir araya gelememişlerdir. Yani ortak bir yaşam sürmemişlerdir. Ortak yaşamın kurulması için gerekli ortak konut, eşya yada takılar konusunda anlaşamadıkları için bir araya gelememişlerdir. Bu durumda da boşanma davası açarken dayanacağımız tek sebep genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin sarsılması sebebidir.