Dün gelen bir mail aynen şöyle başlıyor; "merhabalar ben 19 yaşındayım ve üniversite sınavlarına hazırlanıyorum, hukuk fakültesi ile aramda yıllardır aşamadığım tek bir sorun var; bu sorun ygs-lys değil ANNEM..."

Annesi hemşire olan İlayda, bu mailinde  annesinin sağlık sektöründe çalışması için yönlendirme yapmaya çalıştığından ve genç kardeşimizin hukuk fakültesi idealinin önünde  "anne sözünü dinlemek" gereği bir set olarak çekildiğinden bahsediyor ve  annesinin söylediklerinden bahsediyor;

AVUKATLAR AÇ, SOSYAL STATÜLERİ SIFIR....

Sevgili ebeveynler; genç meslektaş adaylarım; bırakınız böyle kulaktan dolma bilgileri...Evet mesleğimiz gereği bir miktar sermaye ve çevre ihtiyacımız var ancak aç kaldığımız, ya da statüsel bir sıfırlık söz konusu değil. Sizlere en basit örnekle kendi meslek yolculuğumdan bahsetmek istiyorum. Umuyorum ki genç meslektaş adaylarımız ve özellikle İlayda bu yazıyı çok değerli annesine okutur ve üzerindeki stres ve yük bir nebze olsun hafifler...

4 yıllık hukuk fakültesi serüveninden sonra başladığım avukatlık stajımda; birçok arkadaşım hakim-savcılık sınavına hazırlanmayı tercih etti, kimi sınavı kazandı ve aday hakim-savcı olarak göreve başladı; maddi anlamda 3.700.00 TL civarı, net miktarını bilmiyorum ama maaş almaya başladılar, 5-6 ay içerisinde birçoğu arabasını aldı ve kendini mesleğe hazırlamaya çalışıyor.Atandıklarında alacakları asgari miktar 6.000.00 TL olacak. Sosyal statüden kasıt makam ve mevkii ise; bu arkadaşlarım hem üzerlerinde taşıdığı aday hakim-savcı kimliğiyle hem de bir yargı mensubu olarak oldukça iyi konumda, saygı duyulan kişiler haline geldi. Diğer yandan KPSS ile kurum avukatlığı düşünen arkadaşlarımız, KPSS neticesinde atamaları gerçekleştiğinde 4.000.00 TL civarı net miktarı bilmiyorum ama bu rakamlardan az olmadığından emin olduğum miktarda maaşla göreve başlıyorlar ve bulundukları konum itibariyle oldukça saygın kişiler olarak mesleklerini ifa ediyorlar.

Asıl meseleye gelecek olursak; serbest avukatlık tercih eden bendeniz ve birçok arkadaşım da staj döneminde oldukça zorlanmış ve ücret yasağına rağmen mesleğini sevdiği için canla başla bir şeyler öğrenme çabasına girişmiş, nihayetinde stajını tamamlayarak kimi kendi ofisini açmış, kimi de bir meslektaşımızın yanında işe başlamıştır.İş gören avukat olarak tanımladığımız  ve bir başka avukat meslektaşımızın yanında çalışan avukatlar, mesleklerini ilk yıllarında 2000-2500 TL civarı değişkenlik gösteren bir miktar ile çalışmaya başlıyor, devamında yılların getirdiği tecrübe ile maaşlarında artışlar görülmektedir. Kaldı ki CMK dediğimiz ve mesleğe yeni başlayan avukatlara tanınan, toplum tarafından baronun atadığı avukat olarak bilinen avukatlık sayesinde mesleğe yeni başlayan avukat meslektaşlarımız ilk 6-7 ay kendi gayretlerine ve CMK yoğunluğuna göre gece gündüz demeden koşturarak maddi kazanım elde etmekte, bunun yanı sıra bu koşuşturmaca ile ciddi bir çevreyi de kazanmaktadır. Burada bahsettiğim bütün meslektaşlarımız hem maddi anlamda kazanmaktadır hem de sosyal statü açısından oldukça saygın kişilerdir.

Yukarıda bahsedeceğimi belirttiğim kendi meslek hayatıma gelecek olursak; birçok zorluktan sonra kendi ofisimi açmaya karar verdim ve stajımın son günlerinde, küçük bir ofis tutarak meslek hayatıma hazırlanıyorum. Ofis alışverişi için gittiğim her yerde bundan önceki 5 senede hiç görmediğim saygıyı görüyor ve çevre ediniyorum. Çok basit bir örnek olması açısından masa almak için gittiğim bir mağazanın sahibinin önüme sayın avukatım madem işe yeni başlıyorsunuz ilk işiniz bizden olsun diyerek koyduğu senetlerden bahsedeyim; mağaza sahibi önüme 20 parça her biri 1.000.00TL üzeri olan toplam değeri 60.000.00 TL'lik senetler koyduğunda açıkçası çok şaşırdım hatta devamında da çok üzüldüm. Zira henüz ruhsatım, vergi levham yok ve vekalet alamıyordum. Bu nazik iş teklifini durumu izah ederek reddederken; sayın avukatım madem öyle bu senetler siz ruhsatınızı alıp vergi levhanızı asana kadar bizde kalacak ve ofisinizi açtığınız zaman ziyaretinize gelerek vekaletimizle birlikte bu senetleri icra takibi için size vereceğiz dediğinde dünyalar benim oldu, çünkü mesleğe yeni başlayan biri için miktar bakımından oldukça yüksek olan bu meblağlar tahsil edildiğinde belki de ofis için yapmış olduğum masrafları karşılayacak ve bir anda beni düzlüğe çıkaracaktı...
Sevgili ebeveynler ve genç meslektaşlarım; şunu lütfen unutmayın; amacınız sadece para kazanmaksa bu artık eskisi kadar zor değil; ama amacınız mesleğinizi hakkıyla ifa edip emeğinizin karşılığını almaksa; bunun için kişisel gayretiniz, kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Piyasada iş yok, avukatlar aç diye kocaman bir yalan var. Madem öyle efendim bizim neden haberimiz yok?

Girdiği kalabalıklarda her zaman en çok saygı duyulan, bilgisine güvenilen, söyledikleri itibarlı olan bir meslek grubu, Türkiye'deki üç erkten birinde yargı mensubu olarak mesleğini icra eden hukuk insanları açısından yapılan bu tür değerlendirmeler oldukça yanlış ve itibar zedelemek amacıyla söylenmiş-söylenen-söylenecek olan cümlelerdir.Ne var ki hukuk insanlarının her zaman olduğu gibi ailelerinin gurur kaynağı, toplumun da son umudu lacağından şüphe duyamayacaksınız-duymuyoruz.

Goygoy Hukuk / hukukihaber.net