SORU: Mali tatil nedir, ne zaman başlar ve hangi işlemleri içerir?
           
CEVAP: Mali tatil uygulaması, 5604 sayılı Yasa ile uygulamaya konulmuştur. Konuyla ilgili yasanın 1.maddesinde mali tatilin her yıl 1 Temmuz’da başlayacağı ve 20 Temmuz’a kadar devam edeceği hükme bağlanmıştır. Mali tatilin bitiminden sonra sürelerin 7 gün daha uzayacağı söz konusu yasada belirtilmektedir. Özetle her yıl Vergi Daireleri, SGK kurumları ve ilgili diğer kurumlar mali tatil yapmaktadırlar.
           
SORU: Mali tatil kapsamında olmayan süreler nelerdir?
           
CEVAP: 5604 sayılı Kanun 1.maddesinin 7 no’lu fıkrasında, “Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmaz.” hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle gümrük idareleri ve belediyeler açısından mali tatil uygulamaları geçerli olmayacaktır.
 
SORU: Mali tatilde hangi süreler uzamaktadır?
           
CEVAP: Mali tatilde, kanuni ve idari süreler otomatik olarak 20+7 gün uzamaktadır. Buna göre mali tatil süresinde dava açma, ödeme emrine cevap verme, ödeme emrine karşı dava açma, mal beyanında bulunma, defter ve belge ibraz süreleri, muhasebe kayıt süreleri, bildirim ve beyan süreleri otomatik olarak uzamaktadır.
 
SORU: Mali tatil bitimi, adli tatilin (çalışmaya ara verme) başlaması süreleri nasıl etkileyecektir?
           
CEVAP: Mali tatil her yıl 1 ila 20 Temmuz arası gerçekleşmektedir. Bu süre içerisinde süreler çalışmaz. 20 Temmuz’dan sonra 7 günlük bir ek süre daha mali tatile eklenmektedir. Daha sonra, 20 Temmuz’dan itibaren mahkemeler adli tatile geçmektedirler. Adli tatil ise, 20 Temmuz’dan başlayıp 1 Eylül’e kadar devam etmektedir. Bu nedenle 20 Temmuz ila 30 Ağustos tarihleri arasında adli tatil söz konusudur. Adli tatilde dava açma ve her türlü adli işlemler kendiliğinden uzamaktadır. Vergi yargısında da, Vergi Mahkemeleri ve Bölge İdare/İstinaf Mahkemeleri adli tatil nedeniyle acil işler dışındaki işleri yapmamaktadırlar.
 
SORU: Kendisine 25 Haziran tarihinde vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilen bir mükellef, bu ihbarnameye karşı mali tatil dolaysıyla ne gibi haklar kullanabilir?
           
CEVAP: Normalde kendisine ihbarname tebligatı yapılan bir gerçek veya tüzel kişi, bu ihbarnamelere karşı 30 gün içerisinde uzlaşma, dava açma, VUK md.376 hükmüne göre indirim talep etme veya ödeme… gibi haklara sahiptir. Oysa ki 5034 sayılı Kanuna göre, bu mükellef 24 Temmuz’a kadar bekleyip yukarıdaki haklarını kullanabilir. 24 Temmuz’dan sonra ise mali tatil 27 Temmuz’a kadar otomatik uzamış olması nedeniyle bütün haklarını yine 27 Temmuz’a kadar kullanabilir. Hatta mali tatilin bitiminde adli tatil başlayacağı için yasal haklar 5 Eylül’e kadar devam edebilir.