Bu günlerde Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TPE, kısa bir sürede oldukça iyi denilecek bir tasarı hazırlamış. Kadı kızında da olur cinsinden bir takım kusurlarını komisyona davet edilen STK'lar dillerinin döndüğü kadar düzelttirmeye çalışıyor. STK'lar ne kadar dil döksede milletvekillerimiz daha çok tasarıyı hazırlayan TPE'nin görüşlerine itibar ediyor, komisyon başkanı ise STK'ları görüşlerinin kayıtlara geçtiği ile teselli ediyor.

Buraya kadar iyi hoş ama tasarıdaki maddelerden bir tanesi var ki, Türk sanayicilerinin ve işadamlarının dışarıda başarılı olmasını, marka, tasarım ve diğer mülkiyet hakları ile uluslar arası piyasaları ele geçirmesini arzu eden vatanseverlere "Ölümü çiğnersiniz!" dedirtecek cinste bir tercih. İşadamlarımızı ve yatırımlarını sınai mülkiyet hakları vererek güvenceye almaya çalışan tasarı, bu madde'de bu hakların uluslararası tüketilmesini kabul ederek adeta kaşıkla verdiğini kepçe ile geri almakta.

Örnekle anlatmak gerekirse Bulgaristan'a TURK markalı tekstil ihracatı yapacak olan bu amaçla bayi ve mağaza ağı ve benzerini oluşturan, ürün destek hattı kurmak için yatırım yapan, yatırımını ve elde edeceği pazar payını marka, tasarım patent tescili ile güvenceye alan işadamına diyorlar ki; "Sen Türkiye'de malı sattığında Bulgaristan'a kendin satma hakkını kaybedersin, ürettiğin markalı malı başkaları da piyasadan toplayıp Bulgaristan'a ihraç edebilir, sen buna karışamazsın!"

Fıkradaki, arkadaşının alnındaki sineği vuran Karadenizlinin "Bir sizden bir bizden!" dediği gibi bir durum ortaya çıkacak; Yabancıların Türkiye pazarında fikri mülkiyet hakları ile hakimiyet kurmasını önlemeye çalışırken Türk işadamlarının zorlukla elde ettiği yurt dışı pazarlarını bir çırpıda bozup yok edecekler.

İşin bir de bu kuralın yurt dışında zateh hükmünün geçmeyecek olması yönü var. Kendi pazarlarını iyi koruyan o ülkeler, Türk kanununun ne dediğine bakmayıp kendi kanunlarına kendi marka, tasarım tescillerine bakacaklar ve piyasadan topladıkları malları başka ülkeye satmaya giden tacirlerimizi fuarlarda, otellerde basıp mallarına el koyacak bir de karakola çekebilecekler...

Değerli arkadaşlarım, biliyorsunuz dünya artık fikri ve sınai mülkiyet hakları ile bölüşülmekte; xxx pazarının "% şu" kadarı yyyy markasına aittir denilmekte. Bu pazara başkaları girince, fırsatcılar piyasayı talan etmekte, marka sahibi çökebilmekte...

Doğruyu söyleyip ısrar ettiğim için bana kızmayın, getirmeyi önerdiğiniz kuralın Türkiye'ye ne kazandırıp ne kaybettireceğini hesap ederek haraket edin, lütfen!


"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."