Sanal alemde işlenen suclar bilişim suçları olarak adlandırılır. Şöyle ki; bilişim suçları bilgisayar, cep telefonu gibi her türlü teknolojik aletin kullanılması ile işlenilebilen suçlardır. Suçların türleri günden güne değişiklik göstermekle birlikte Turk Ceza Kanununda bilişim suçları yan başlığı altında değerlendirilmelerinin yanı sıra, yine Turk Ceza Kanununa göre suç teşkil edecek tüm diğer suçları da kapsayabilmektedir. Orneğin; hakaret, tehdit, başkalarının adına e-mail göndererek ticari ve özel hayatın zedelenmesi, kişisel ve kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması, pornografik CD kopyalamak satmak, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması gibi suclar Turk Ceza Kanununa göre cezalandırılır.

Normal sartlarda Facebook, Twitter veya İnstagram da sahte profil yaratmak ya da baskası adina e-posta hesabı oluşturmak Türk Ceza kanununda suc olarak yer almamaktadir. Ancak Türk Ceza kanunu’nda bir kişi adına sosyal paylaşım sitelerinde  hesap açılması suç olarak tanımlanmamış olsa da , bu hesaplarda yapılan başkaca eylemler kanunun suç olarak saydığı fiiller içerisinde olabilir. Örnek vermek gerekirse; bir kişinin adına sahte hesap oluşturularak,  o kişi adına hileli işlemler yapılip herhangi bir menfaat elde edilmiş ise  Turk Ceza Kanunu 157. Maddesi gereğince  dolandırıcılık suçundan yargılanır.

Sosyal ağlarda özel bilgilerin kimlerle paylaşıldığına, yapılan yorumların kimler tarafından görülebileceğine dikkat edilmelidir. Sosyal ağlar doğru yönetilmeli ve profilde belirli güvenlik ayarları uygulanmalıdır. Ayrıca güvenliği arttırmak için aynı şifreler kullanmamalı ve belirli aralıklarda şifreler değiştirilmelidir. Kaynağı bilinmeyen dosyalar, sosyal paylaşım sitesinden yüklenmemelidir. Bunun yanı sıra unutulmaması gereken en önemli şey, internete yüklenen resim, yazı gibi sayısal içeriklerin hiçbir zaman tam anlamıyla kaybolmadığı ve yıllar sonra başka yerlerden bu verilerin karşınıza çıkabileceğidir.

Enes Şahin / hukukihaber.net