Turizm camiasında ülkemize gelen yabancıların tüm ihtilaflarını arabuluculuk yolu ile çözdüğü hadisesi yeni değil. Bu durumda, uzun zamandır özellikle her şey dahil oteller ile Sentido konseptli otellerde yabancıların otel içerisinde yaşadıkları her tür olumsuz durumu gerek sigortaları kapsamında gerekse dışında maddi ve manevi tazminat taleplerine dönüştürdüğü ve tüm bu ihtilafların yabancıları Türkiye’ye getiren tur şirketlerinin arabulucuları vasıtası ile çözümlendiği bilgimiz dahilindedir. Yabancıların tatil sonrası meydana gelen maddi ve manevi tazminat taleplerinin toplamının nerede ise otelin bedeli kadar olduğu da zaman zaman tartışma ortamlarında gündeme gelmektedir. Otellerin reklamasyon müdürlerinin arabulucuya başvurmadan, yabancı tur firmaları ile yazıştığı, çözüm önerileri sunduğu ve yabancı seyahat acentalarının arabulucuları ile bir masa etrafında toplanmak üzere İngiltere, Amerika, Rusya, İtalya gibi ülkelere gittiği bir gerçektir.
    
Yabancı tur şirketi olan Thomas Cook ve ülkemizde de en yaygın olarak otellerle anlaşan bir tur şirketi olarak ülkemize getirdiği yabancılara kendi çalıştığı arabulucu şirket ile de hizmet vermekte ve ihtilafların kolay yoldan çözümünü sağlamaktadır. Bu görüşmelere Türk otellerinin temsilcileri arabulucuları olmadan katılmaktadırlar. 
    
Türk Turizm camiasının da Türkiye’de de arabuluculuk yolu ile ihtilaflarını çözebileceğine dair yabancı tur firmaları ile anlaşma yapması ve bu avantajdan faydalanması en kısa zamanda sağlanmalıdır. Türk Turizmi, Türk ekonomisinin can damarlarından biri iken bu damarın yabancı tur firmaları tarafından kazanç yerine kayba dönüştürülmesinin önüne geçmek için Arabuluculuğun Turizm sektörüne de tanıtılmasında fayda vardır.
    
Bu anlamda, Arabuluculuk görüşmelerinin Türkiye’de yapılması ve gerçek taleplerin olayın meydana gelmiş olduğu ülkede ortaya konulması, taleplerin daha makul ve gerçekçi olmasını sağlayacaktır bu da Türk Turizminin yanında müşteri ilişkilerinin devamlılığına da katkı sağlayacaktır. 
    
Yabancı Tur şirketlerinin sigorta kapsamında arabuluculuk hizmeti de verdiği müşterilerinin otelde yaralanma, otelin her tür ayıpları gibi maddi olayları kapsamında otele yapacakları komisyon ödemelerini de geciktirdiği, müşterilerinin maddi zararları ödenene kadar komisyonları ödemedikleri de gündeme gelmektedir. Turizmci bu anlamda da zor durumda olup, her şey dahil otel konseptini yabancı tur firmaları ile anlaşma yapmadan sunamayacağı için zor bir süreç yaşamaktadır. Turizmin yüzü gülmediğinde tatile gelen yabancıların da yaşadıkları sorunlar katlanmaktadır.
    
Gecikmeksizin Türk Turizmi de arabuluculuk sistemi ile tanıştırılmalı ve yabancı misafirleri ile yapacakları sözleşmelerine arabuluculuk yetki kuralı olarak Türkiye’yi eklemelidir. Bu konuda projelerimiz gündeme gelecek olup, çalışmalarımız devam etmektedir.
    
Türk Turizminin yüzünün gülmesi dileği ile.