Mesleği icra etme noktasında bir avukatın karşılaşacağı yasaklar;

- SIR SAKLAMA YASAĞI; Avukatların kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse, Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır. (AK madde 36/1)

- ÇEKİŞMELİ HAKLARI EDİNME YASAĞI; Avukatın, el koyduğu işlere ait çekişmeli hakları edinmesi veya bunların edinilmesini aracılık etmesi yasaktır. Bu yasak, işin sona ermesinden itibaren bir yıl sürer. (AK madde 47)

- AVUKATA ÇIKAR KARŞILIĞI İŞ GETİRME YASAĞI; Avukat veya iş sahibi tarafından vadolunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık edenler ve aracı kullanan avukatlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(AK madde 48)

-AVUKAT BÜROSUNDA ÇALIŞABİLECEK KİŞİLERE DAİR YASAK; Avukat, hakimliğe ve avukatlığa engel suçlardan biri ile hükümlü olanlar veya avukatlıktan yasaklananlarla her ne şekilde olursa olsun işbirliği edemez veya bu gibileri büroda çalıştıramaz.(AK madde 45/2)

-DANIŞMA YAPILMASI UYGUN OLMAYAN YERLERE DAİR YASAK; Avukatlar, baroda yazılı olan bürolarından başka yerlerde, mahkeme salonlarında veya adalet binasının başka bir yerinde iş sahibi ile hukuki danışmada bulunmaktan ve iş kabul etmekten yasaklıdırlar. (AK madde 51)

-REKLAM YASAĞI; Avukatların iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır. (AK madde 55)

Bu yasaklar her ne kadar kanunda kanun koyucu tarafından düzenlenmiş olsada denetimi zor olup genel olarak Avukatların vicdanına kalmış bir durumdur.Durum her ne kadar böyle olsada mesleğin şeref ve haysiyeti gözetilmeli ve Avukatlar bu duruma ayrı bir hassasiyet  göstererek mesleği ifa etmelilerdir. 
                                   
Hukukçu Turgut ARCA

Not: Avukat, hakim, savcı akademisyen hepsinin ortak buluştuğu bir nokta olan hukukçu kimliğine ayrı bir hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.(hukukihaber.net)