Her gün o kadar çok ve o kadar saçma sapan olaylar yaşanıyor ki, insan ne diyeceğini şaşırıyor. Bunları ayrı ayrı ve tek tek yazmak mümkün olmadığı için, son günlerin “akla ziyan” olaylarını birer satırbaşı olarak derledik ve işte “Memleketimden Manzaralar” karşınıza çıktı.

AİHM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde görev alan Türk yargıcın çalışma süresi dolduğu için, üç isimden oluşan yeni yargıçların ismi verilecek ve içlerinden biri AHİM’de görev yapmak üzere seçilecekti. İlk listede verilen ve siyasi iktidar tarafından belirlenen üç isim de görev yapmaya yeterli bulunmadı. Mülakatta geçer not alamadı ve reddedildi. İkinci kez verilen ve gene üç isimden oluşan liste de reddedildi. Üçüncü kez verilen liste de kabul edilmedi. Böylelikle bugüne kadar üçerli gruplar halinde bildirilen 9 isim de reddedilmiş oldu.

41 KERE MAŞALLAH

Avrupa Birliği araştırmaları sonucunda, “Demokrasi ve Hukuk” alanında 41 ülke içinde, Türkiye, demokrasi ve hukuk alanında sondan birinci yani 41. oldu..

SAVUNMA ZOR DURUMDA

Geçtiğimiz günlerde, duruşma sırasında yaşanan bazı olaylar sonunda, sırtında cübbesi ile koridora çıkan hakim, Avukatlarla tartışmaya girdi. Avukatların şikayeti hakkında bir karar verilmezken, koridordaki Avukatlar hakkında, Savcılık soruşturması başlatıldı.

Tutuklu olan bir çok Avukat yanında, gene geçtiğimiz günlerde, bir duruşmada, duruşma salonunda, sırtında cübbesi ile savunma yapan Avukat hakkında “davayı sulandırmaya çalıştığı” iddiası ile tutuklama kararı verildi.

İzmir Barosu’na bağlı bir Avukat, telefonla tehdit mesajları aldı, bürosundan çıktığı sırada üzerine pitbul köpekleri salınarak, zorla bir arabaya bindirildi ve kaçırıldı.

Kocaeli’nde bir Avukat, Avukatlık görevi sebebiyle bıçaklı saldırıya uğradı ve karnından bıçaklandı.

İstanbul Barosu’na kayıtlı bir Avukatın ekonomik zorluklar nedeniyle intihar ettiği haberleri basında yer aldı.

DOLAR MİLYARDERİ

Yeryüzünde en çok dolar milyarderinin bulundu 20 şehir arasında, İstanbul en fazla dolar milyarderinin bulunduğu 12. sırada yer aldı.

SURİYELİ

Suriyeli sığınmacılara hukuki yardımda bulunmak üzere “Hukuk Kliniği” açıldı. Şanlıurfa’da yapılan açılış töreninde; Türkiye’de 4 milyonun üzerinde suriyeli sığınmacı olduğu, Kilis’de yerli halkın nüfusundan fazla suriyelinin bulunduğu, Şanlıurfa’daki suriyelilerin saysının ise 1 milyonu aştığı ve bu nüfusa, hukuki hizmet ve yardımda bulunulacağı açıklandı.

Diğer benzer bir çok olay yanında, Denizli'nin Kale ilçesinde Suriyeli oldukları öğrenilen 10 kişinin, 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüzü sonrasında, olaya tepki gösterilmesi üzerine kentte olaylar çıkarken, 5 kişi gözaltına alındı. Diğer 5 kişi aranıyor Kentteki suriyelilerin, başka kentlere götürülmesi yolunda hazırlıklar yapılıyor.

SPORDA SKOR

Büyük ümitlerle aday olduğumuz, çok emek ve masraf harcanan ve hatta tanıtım filminde “kebapçı Nusret’e” bile yer verilen “2024 Avrupa Futbol Şampiyonası”ndan elendik. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), bu müsabakaların düzenlenmesi için ülkemizi yeterli bulmadı.

Kış olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmak için başvuruda bulunan Erzurum, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi” tarafından aday listesine bile alınmadan elendi. Bu haberi, Türk heyeti, toplantıya katılmak için Arjantin’e gitiği uçakta öğrendi ve bir turistik gezi sonrası geri döndü.

DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI VE CSO

Sayın R.T.Erdoğan, Beştepe Külliye Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle düzenlenen kongrede yaptığı konuşmada: “140.000 kişilik din ordusuyuz.  Bu asla hafife alınamaz. Acaba biz inancımzı bu ülkede yaşamak ve yaşatmakta niye başarılı değiliz. İstediğimiz sonuca neden ulaşamadık”. Dedi ancak ulaşılamayan sonuçların hangileri olduğu açıklanmadı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO)açıldığı gündenberi, açılışını ve açılış konserlerini kendi binasında verir. Nitekim bu sene de 4 Ekim tarihinde senenin ilk konseri ile açılış yapıldı. Ancak daha sonra açılışın yeniden ve 10 Ekim tarihinde, ilk kez bir başka yerde, Beştepe Külliye Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacağı söylendi. Yüzlerce insan, müzisyen, teknik ekip, müzik aletleri Külliye’ye götürüldü. Ancak Sayın Erdoğan konsere katılamadı.

YERLİ MALI-YERLİ ÜRETİM

Eskidenberi “Yerli Malı, Yurdun malı, Her Türk Onu Kullanmalı” diye Atasözü şeklinde bir deyim vardı. Yeri Malı deyimi; tohumundan, üretimine, tüketimine kadar her şeyi ile yerli malı demekti. Şimdilerde “yerli malı” sözü kaldırıldı, yerine “yerli üretim” sözcüğü getirildi. Yerli üretim, yerli malı değildir. Yerli üretim; dışarıdan getirilen yabancı tohum, malzeme ve malların, Türkiye’de yapılması anlamına geliyor. Kısaca yabancı malların, Türkiye’de üretilerek pazarlanması anlamına geliyor. Bir kafa karışıklığı ile yabancı mallar, yerli üretim adı altında, yerli malı gibi piyasaya sürülmüş oluyor. Onun için bu malların logo yani işaretleri bile farklı.

HELAL ZİRVESİ

Dünya Helal Fuarı,” Cumhurbaşkanı himayesinde, Kasım ayında açılıyor. Helal Tıp, Helal İlaç, Helal Kozmetik, Helal Gıda, Helal Bankacılık, Helal Aşçılık gibi konuların yer aldığı fuara islam ülkeleri yanında İngiltere, Fransa, İspanya gibi ülkeler de katılarak, helal ürünlerini satışa sunacaklar. Amaç, helal gıda için dünyaya bilinç yaymak imiş. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “Helal Akreditasyon Kurumu'nun” kurulduğu hatırlatılarak, Türkiye'nin helal konusunda merkez olma potansiyeline de dikkat çekiliyor.

Helal olsun; Memleketimin helal manzaralarına.

Av.A.Erdem AKYÜZ