10 ayda 177 hakim ve savcı meslekten ayrıldı. Bunlardan 56'sı yaş haddinden emekli oldu. 119 kişiden 17'si emeklilik koşullarına sahip olmadığı halde istifa etti. Geriye kalan hâkim ve savcı ise emekli olarak yargıdan ayrıldılar. Yargıtay'da 5 hâkimin daha mesleğine veda edeceği belirtiliyor.
Sert bir açıklamayla 65 yaşını doldurmadan emekliliğini isteyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Ayşe Altun, "Allah verdikçe sınıf arkadaşı verdi ve Türk yargısı dizayn edildi" diyerek, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi Tetkik Hâkimi Celal Çelik ise, "Türk yargısı çok derin sıkıntılar yaşıyor. Bana göre Türk yargısı bitmiş bile diyebiliriz" sözleriyle emeklilik yaşını bile doldurmadan meslekten ayrıldılar. Yargıda istifa depreminin süreceği belirtiliyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun verilerine göre 10 ay da 177 hakim ve savcı meslekten ayrıldı.

-5 HAKİM EMEKLİYE AYRILACAK-

1 Ocak 2011 tarihinden bu yana Ayşe Altun'un verdiği emeklilik dilekçesi ile HSYK resmi sitesinde yayınlanan rakamlara göre 177 kişi meslekten ayrıldı. 56 kişi yaş haddinden emekli oldu. 2 kişi malulen emekli edilirken, 119 kişi isteği ile emekliye ayrıldı. Verilere göre emeklilik koşullarına sahip olmayan 17 kişi de istifa etti.
119 isteği üzerine emekli olan yargıç ve savcıdan 1'i Danıştay savcısı 2'si Yargıtay savcısı, 7'si Yargıtay Tetkik Hakimi. Diğerleri ise Ankara, İstanbul ve İzmir hakim ve savcısı. İstifa eden 17 kişiden 1 kişi Danıştay, 1 kişi Yargıtay tetkik hakimi. Edinilen bilgiye göre Yargıtay'da 5 tetkik hakimi daha emeklilik hazırlığında.

-YARGI BİTMİŞTİR-

Ayşe Altun, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sınıf arkadaşı Nazım Kaynak'ın Yargıtay'a, Hüseyin Karakullukçu'nun ise Danıştay'a başkan seçilmesi üzerine söylediği, "Kurban olduğum Allah verdikçe veriyor" sözlerine atıfta bulunarak, "Allah verdikçe sınıf arkadaşı verdi ve Türk yargısı dizayn edildi. Birilerinin yargıcı olmamak adına emekli oluyorum. Eskiden kıdem ve liyakat vardı ve içi dolu kavramlardı. Şimdi bir yere gelmek için sınıf arkadaşı olmak ya da birine yakın olmak yetiyor" sözleriyle görevini bıraktı.
Yargıtay'da 20 civarında hakim ve savcının, kendisini istifaya zorlayan nedenlerden ötürü yakın zamanda emekliye ayrılacağını söyleyen Çelik ise, "Midemin kaldıramayacağı kadar sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Türk yargısı çok derin sıkıntılar yaşıyor. Bana göre Türk yargısı bitmiş bile diyebiliriz" sözleriyle dile getirerek meslekten ayrılmıştı.(ANKA)
(YE/ÖMR)