TERÖR ve özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılmasından sonra 271 hâkim ve savcının görev yerlerini belirleyen kararname, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca yayınlandı. Kararname ile Ergenekon davasına bakan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, üyeleri ve yedek hâkimleri il dışına atandı. 17 Aralık’taki ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nu başlatan ve dosyadan el çektirilen savcılardan Celal Kara da Afyon Savcılığı’na gönderildi. Yolsuzluk operasyonunun ilk dalgasını başlatma kararını veren İstanbul Hâkimi Cemil Gedikli de Gaziosmanpaşa Hâkimi oldu.
Yayınlanan kararnamede, Ergenekon davasına bakan ve gerekçeli kararı yazımını geç tamamladığı için eleştirilen İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üyelerinin il dışına atanmaları dikkat çekti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Sakarya Hâkimliği’ne; üyeler Sedat Sami Haşıloğlu, Trabzon Hâkimliği’ne; Hüsnü Çalmuk ise Kocaeli Hâkimliği’ne atandı. Yedek hâkim olarak görev yapan Ercan Fırat, Zonguldak Hâkimliği’ne; Mehmet Fatih Uslu da Kütahya Hâkimliği’ne atandı. Poyrazköy davasında sorduğu sorularla dikkat çeken İstanbul Hâkimi Mehmet Karababa da Küçükçekmece Hâkimi oldu. 

YENİDEN YARGILAMAYI REDDETMİŞTİ

Balyoz davasında yeniden yargılama talebini reddeden mahkeme olan İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökmen Demircan, Tekirdağ Hâkimliği’ne atandı. Demircan, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde üye hâkim olarak görev yaparken Balyoz davası sanıkları Çetin Doğan, Süha Tanyeri, İzzet Ocak ve Kubilay Aktaş’ın ev ve işyerleri için arama kararı vermişti. Balyoz davasına bakan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na duruşmadan bir gün önce atanan, daha sonra bu görevinden alınarak KCK ana davasının görüldüğü İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine getirilen Hâkim Ali Efendi Peksak da Kocaeli Hâkimliği’ne getirildi.

ŞİKENİN BAŞKANI DA GİTTİ

Şike davasının görüldüğü İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, Bakırköy Hâkimliği’ne atanırken, üyeler Bülent Kınay ve Hikmet Şen ise İstanbul Hâkimliği’ne atandı.

KPSS SAVCISI KONYA’YA

Kararname ile Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini sürdürülen 2 isim de il dışına atandı. KPSS’de kopya iddialarıyla ilgili soruşturmayı başlatan Başsavcıvekili Şadan Sakınan, Konya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne; eski özel yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ise İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

BÖCEK VE KOZMİK’İN SAVCILARI KALDI

28 Şubat ve Kozmik oda soruşturmalarını başlatan ve devam ettiren Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Ankara’da kaldı. Ankara’da gözlerin çevrili olduğu bir diğer kritik soruşturmada görevli bulunan cumhuriyet savcıları Sadık Bayındır, Hüseyin Şahin ve Durak Çetin görev yerlerini korudular. 28 Şubat davasına bakan mahkeme olan Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal ile 12 Eylül davasına bakan mahkemenin başkanı olan Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce de Ankara’da kalan isimler arasında yer aldı.

GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLENLER

HSYK’nın yayımladığı kararnameyle Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Korkmaz, Ankara Hâkimliği’ne; Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Aydın, Aydın Hâkimliği’ne; Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Kahya, Bursa Hâkimliği’ne; Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Çolaker, Mersin Hâkimliği’ne; Ortanca Hâkimi Mehmet Ali Yüce de Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. (Mesut Hasan BENLİ / Hürriyet)


HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU
BİRİNCİ DAİRESİ

22/03/2014 TARİHLİ KARARNAMEYE İLİŞKİN DUYURU

6526 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile 3713 sayılı Kanuna eklenen Geçici 14 üncü maddesindeki  “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, 2/7/2012 tarihli ve 6352 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca görevlerine devam eden ağır ceza mahkemeleri ile bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10 uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemeleri kaldırılmıştır. Kaldırılan bu ağır ceza mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevlendirilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, beşinci fıkra uyarınca devirlerin tamamlanmasından itibaren on gün içinde müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanırlar…” hükmü gereğince anılan Kanun kapsamında kalan hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile talep, mazeret ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kapsama alınan hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında Dairemiz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ekteki kararname hazırlanmıştır.

Ataması yapılan meslektaşlarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, kararnamenin tüm yargı teşkilatına, ülkemize ve ailelerine hayırlı olmasını temenni ederiz.

EK: 22/03/2014 tarihli ve 607 sayılı Adli Yargı Kararnamesi.