BÖCEK SAVCISIYDI

HSK üyeliğine seçilen Hüseyin Şahin, Ankara terör savcısıyken, Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisindeki dinleme cihazlarına yönelik böcek soruşturmasını yürüten üç kişilik savcı ekibindeydi. 

CUMHURİYET İDDİANAMESİ SAVCISI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ise Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik soruşturmanın savcısı Murat İnam’ın, Selam Tevhit soruşturması kapsamında yargılandığı davanın iddianamesinde tanık olarak dinlenmişti. Ekinci ayrıca, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik iddianameyi de hazırlamıştı. Ekinci’nin, İsrail’le Türkiye arasında krize neden olan Mavi Marmara baskınına yönelik iddianamenin altında da imzası bulunuyor. Ekinci iddianamede, İsrail Genelkurmay Başkanı ve 3 üst düzey komutan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etmişti. Ekinci, kamuoyunda “Çarşı davası” olarak bilinen, Gezi olaylarına yönelik Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerinin yargılandığı davada verilen beraat kararına da itiraz etmiş, Yargıtay Ceza Dairesi’ne temyiz başvurusunda bulunarak, kararın bozulmasını talep etmişti.

HSYK’DAN 2 ÜYE DAHA

Erdoğan’ın, HSK’ya seçtiği Mehmet Yılmaz, HSYK’nın Başkanvekilliği ve 2. Daire Başkanlığı görevini yürütmüştü. Halil Koç ise hakim ve savcıların atama kararnamelerini çıkaran HSYK 1. Daire Başkanlığı görevini yapmıştı. TBMM ise HSYK üyesi Alp Arslan’ı HSK üyesi seçmişti. Böylece, eski HSYK’nın 3 üyesi yeni HSK’da görev yapmaya devam edecek. Anayasa gereği Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başkanı, Adalet Bakanlığı Müşteşarı Kenan İpek’in doğal üyesi olduğu 13 kişilik HSK bu atamalarla tamamlandı.

4 ÜYE DANIŞTAY’A

Erdoğan, HSYK üyelikleri sona eren Aysel Demirel, Hayriye Şirin Ünsel, Muharrem Özkaya ve Rasim Aytin’i de yasa gereği Danıştay üyeliklerine seçti.

Oya ARMUTÇU / Hürriyet