İSMAİL SAYMAZ 

İSTANBUL - Avukat Şiar Rişvanoğlu Roj TV’deki bir programa telefonla bağlanarak görüş bildirdi. Terörle Mücadele Kanunu’ndaki (TMK) değişikliğe kadar, ‘taş atan çocuklara’ yönelik operasyonlarıyla ünlenen Adana emniyeti, Rişvanoğlu’nun katıldığı programları ‘kaçırmayıp’ kaydetti. Polisin, ‘Hegomonik’ sözünü ‘Fagomonik’, ‘Postmodernistlere’ sözünü ‘Postmoderinliklere’ diye çözdüğü bu kayıtlar doğrultusunda ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla 13.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Devrimci İşçi Partisi (DİP) Girişim Kurulu Üyesi Şiar Rişvanoğlu, 1-2 ve 3 Mayıs’ta Roj TV’de yayınlanan üç ayrı programa telefonla bağlandı. İddianameye göre Rişvanoğlu, 1 Mayıs’ta saat 16.00 sıralarında yayınlanan ‘Medya Kritik’ adlı programda, Taksim’deki 1 Mayıs kutlamasını değerlendirip, “BDP kortejinde en dikkat çekici pankart, Öcalan’ın ‘sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır’ sözünün yer aldığı pankartmış, çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Polis, Roj TV başında...
Ertesi gün saat 21.00-23.45 arasındaki ‘Sele Sor’ adlı programda ise “Amaçları Kürt hareketini ve Öcalan’ı saf dışı bırakıp muhatap olarak Kürt halkını kendilerine göre millileştirdiği bir grup yaratıp onları temsilci kabul edip onlarla muhatap olmaktı. Ama Kürt halkının temsilcileri çok yerinde bir hareketle bunun mümkün olmadığın gösterdi” diye konuştu.
Rişvanoğlu, 3 Mayıs’ta da ‘Roj Aktüel’e katıldı ve şunları söyledi: “Kürdistan’daki bütün siyasi cinayetlerin, komploların, Botaş kuyularındaki katliamların, kitlesel katliamları, tecavüzlerin tamamını gizli bir biçimde soruşturacak bir komisyon istemek gerekiyor.”
Bu açıklamalar üzerine soruşturma açıldı. Rişvanoğlu, yazılı savunmasında, özensizse çözüm yapıldığını belirtip “Hegomonik” sözünün ‘fagomonik’, “Sosyalizm” sözünün ‘sosyalsizm’, “Postmodernistlere” sözünün ‘postmoderinliklere’, “Enternasyonalist” sözünün de ‘enteryasyönist’ diye yazıldığını kaydetti. Konuşmalarının, bütünden koparıldığını, politik değerlendirmeler yaptığını belirtti.
Savcı Mehmet Düzgün, Rişvanoğlu’nun, Habur’dan gelen grubu ‘Barış Grubu’ diye, PKK’yı ‘Kürt özgürlük mücadelesi yapan demokrasi güçleri’ olarak ve Öcalan’ı da Kürtlerin lideri gibi yansıttığını savunarak, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)  220. maddesine göre, ‘basın yoluyla örgüt propagandası’ suçunu üç kez işlediği iddiası ve 13.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İlk duruşma, 16 Eylül’de Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde...

Hapis olmadı, tazminat
Bu arada Azadiya Welat, Günlük ve Rojev gazetesinin Adana’daki dağıtımcısı olan Mehmet Alataş’ın 4 Nisan 2009’da bir portakal ağacına asılı halde bulunması üzerine 7 Nisan’da İnönü Parkı’nda basın açıklaması yapılmıştı. Eylemde Rişvanoğlu konuşma yapmıştı. Adana emniyetinin şikayeti üzerine Rişvanoğlu hakkında soruşturma açıldıysa da takipsizlik verildi. Fakat İçişleri Bakanlığı, bu kez de 10 bin TL’lik tazminat davası açtı.


Radikal