FETÖ’den ihraç edilen hâkim - savcı sayısı 4 bin 88’e yükseldi. Yılmaz, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

BİZDE BYLOCK’ÇU KALMADI

“Bu ihraç listemiz etkin pişmanlık nedeniyle tanıklıkta bulunan hâkim - savcıların ifadesi sebebiyle oluşan bir liste. Bu ihraçların hiçbiri ByLock’tan değil. Bizde ByLock’la ilgili hâkim - savcı kalmadı. Etkin pişmanlığın bu tip hücre tipi yapılanan gizli örgütlerle mücadelede ne kadar önemli olduğu da açıkça ortaya çıktı. 

Etkin pişmanlıktan faydalanmak için başvuran çok sayıda tutuklu var. Sayı daha da artacak, incelememiz devam ediyor. Onların da ifadeleri var, değerlendirmeleri sürüyor. Ama biz sadece o değerlendirme ve itiraflar ışığında ihraç kararı vermedik. Bu ifadelerin samimiyeti, doğruluğu, isabetine baktık. 

Sadece itirafla ihraç şeklinde karar vermedik. Etkin pişmanlık yoluyla gelen her itirafı haksızlıklara yol açmayacak şekilde, samimiyeti ve doğruluğunu, somut olayla karşılaştırarak tespit edip böyle bir karara vardık. Uzunca bir süre değerlendirdik. Çapraz anlatımlarla ifadeleri değerlendirdik. HSYK Genel Kurulu’nca gerekli adımlar atılıp oybirliği ile açığa almadan direkt ihraç kararını verdik. HSYK olarak görev yaptıkları savcılıklara suç duyurusunda bulunduk. İftiraya yol açmadan, iftira tuzağına düşmeden bu kararları vermek için son derece titiz bir inceleme yaptık. Pat diye ihraç etmedik. Gizli bir örgütü başka türlü ortaya çıkarmak mümkün değil.”

‘İLTİSAK VE İRTİBATLARI SABİT’

HSYK Genel Kurulu’nun 202 hâkim ve savcıyı meslekten doğrudan ihraç etmesine dair kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, 202 hâkim ve savcı hakkında, “sosyal çevre bilgileri, savcılıklardan temin edilen bilgi ve belgeler, soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan hâkim ve savcıların ifade ve sorgu tutanaklarının değerlendirilmesi sonucunda, FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatlarının olduğu sabit görüldüğünden OHAL KHK’sı kapsamında meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve ihraçlarına oybirliğiyle karar verildiği” belirtildi.

İKİNCİ KEZ İHRAÇ KARARI

İhraç listesinde, 6’sı 25 Şubat 2016 ve biri de 6 Haziran 2016 tarihli kararnamelerle 15 Temmuz darbe girişimi öncesi bölge adliye mahkemelerine (BAM) atanan 7 yargı mensubu yer alıyor. 

İzmir, Gaziantep ve İstanbul’da kurulan BAM’a atanan hâkimler Mehmet Tolga Özmen, Cuma Öztürk, Durmuş Özcan, Erkan Şimşek, Murat Tolan, Selçuk Aksoy ve Cengiz Kaya listede yer aldı. Bu 7 hâkimin atandığı tarihte FETÖ üyesi oldukları iddia edilen HSYK 2. ve 3. daire üyeleri Şaban Işık, Mustafa Kemal Özçelik, Kerim Tosun, Ahmet Berberoğlu ve Mahmut Şen aktif olarak görevdeydi. Darbe girişiminden sonra HSYK Genel Kurulu bu 5 üyenin önce üyeliklerini düşürdü sonra haklarında soruşturma açıldı.

Savcı Umut Güneş ile eşi Hâkim Şule Güneş ise 25 Ağustos 2016’da ihraç edilip, HSYK’nın 5 Aralık 2016 tarihli kararıyla görevlerine iade edilmişlerdi. Bu liste ile tekrar ihraç edilmeleri dikkat çekti.

TEKMECİYİ SERBEST BIRAKAN HÂKİM LİSTEDE

İSTANBUL’da hemşire Ayşegül Terzi’ye şort giydiği gerekçesiyle belediye otobüsünde tekme atan Abdullah Çakıroğlu’nu ilk duruşmada tahliye eden Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi İbrahim Uyanık da ihraç edilenler arasında. 

Adana’da yasadışı dinleme soruşturmasında 5 polisi tahliye eden ve o dönem Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “paralel yapı” mensubu olarak nitelendirdiği hâkim Hacı Hüseyin Bolat da ihraç edildi. Bolat, “Onunla ilgili (Gülen cemaati) yedi sülalemde bir tane bulsunlar mesleği de bırakırım, memleketi de terk ederim” demişti.

Listede Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu kıdemli Savcısı Yusuf İltar da yer alıyor.

MİT TIR’ları savcılarının tutuklanması kararında imzası bulunan hâkim Elif Korkmaz ihraç edildi. Korkmaz, Tarsus Sulh Ceza Hâkimliği sırasında Özgecan Aslan’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada gizlilik kararı vermişti. 

İhraç edilenler arasında 8 hâkim-savcı çift var.

Haber: Oya ARMUTÇU / Hürriyet