Yaklaşık 24 bin üyesiyle dünyanın en büyük barolarından olan İstanbul Barosu’nda 2008 Başkanlık Seçimlerinde, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Muammer Aydın, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Kemal Aytaç, Katılımcı Avukatlar Grubu adayı Av.Mebuse Tekay, Savunma Avukatları Grubu adayı Av.Muhittin Köylüoğlu, Birlik Platformu adayı Av.Uğur Yetimoğlu ve Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Av.Şadi Çarsancaklı başkan seçilmek için yarıştı.

Seçimi Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Muammer Aydın kazandı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan baro seçimlerinde 16 bin 870 avukat oy kullandı. Seçimlerde; Av.Muammer Aydın’ın adayı olduğu Önce İlke Grubu 5 bin 619, Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Av.Kemal Aytaç 4 bin 362, Hukukun Üstünlüğü Grubu’nun adayı Av.Şadi Çarsancaklı 3 bin 649, Katılımcı Avukatlar Grubu’nun adayı Av.Mebuse Tekay 2 bin 450, Çağdaş Avukatlar Birliği’nin adayı Av.Uğur Yetimoğlu 559 ve Savunma Avukatları’nın adayı Av.Muhittin Köylüoğlu da 231 oy aldı. Başkanlığı; mevcut yönetimi oluşturan Önce İlke Çağdaş Avukalar Grubu’nun adayı Aydın, kazandı.

 




Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Sn.Tolga Şirin tarafından hazırlanmış olan 2008 yılı seçim istatistikleri:
 

İSTANBUL BAROSU 2008 SEÇİM SONUÇARINA İLİŞKİN İSTATİSTİKSEL VERİLER

Tolga Şirin

 

İstanbul Barosu 2008 seçimlerde ilk üçe girmiş bulunan grupların sandıklara göre oy dağılımı çizelgesi aşağıda verilmiştir. Buna göre Önce İlke grubunun ilk sandıklardaki başarısı, Hukukun Üstünlüğü Platformunun ise orta sandıklardaki başarısı dikkat çekicidir.

 

ÇAG,ÖNCE İLKE, H.ÜSTÜNLÜĞÜ GRUPLARININ SANDIKLARDAKİ KARŞILAŞTIRMASI



HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PLATFORMU

ORTA YAŞ GRUBUNDA ETKİLİ GÖRÜNMEKTEDİR.

 

Hukukun Üstünlüğü Platformunun bu seçimlerde özellikle orta yaş grubunda başarı sağladığı ve 26-39. sandıklar arasında büyük miktarda oya sahip olduğu açıktır. Hukukun Üstünlüğü Platformunun sandıklara göre oy çizelgesi şu şekildedir:

 

ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU SEÇMENLER GENÇLEŞTİKÇE OY SAYISINI ARTTIMAKTADIR.

Çağdaş Avukatlar Grubunun bu seçimde özellikle genç yaş grubundaki seçmenlerden oy almış olduğu, seçmenler gençleştikçe oy sayısının istikrarlı biçimde arttığı görülmektedir.

ÖNCE İLKE GRUBUNUN SEÇİM ZAFERİNDE YAŞLI AVUKATLAR ÇOK ETKİLİ OLMUŞTUR.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun seçimi kazanmasına, ilk 15 sandıkta seçimi kazandıracak oyların büyük bir kısmını alarak, rakiplerine büyük bir fark atmış olmasının etki ettiği görülmektedir. Nitekim 15’inci sandıktan itibaren diğer iki grupla beraber Önce İlke grubunun almış olduğu oylar yakınlık göstermektedir. Bu grubun, seçmenler gençleştikçe oy oranını göreli olarak azaldığı gözlemlenmektedir.

 

VARSAYIMSAL BİR DEĞERLENDİRME: İLK 12 SANDIK BULUNMADAN SEÇİM SONUÇLARININ DURUMU

 

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun seçimi kazanmasında en etkili sayısal faktör ilk 12 sandıktaki başarısıdır. Bu sandıklarda Önce İlke grubunu en yakın rakibi ÇAG’ın 1284 oy önüne geçmiştir -ki bu oy miktarı Önce İlke Grubuna seçimi kazandıran fazlalık oy miktarından da çoktur. Örneğin ilk 12 sandığın bulunmadığı bir seçim varsayımda, oy dağılımları birbirine yaklaşmakta, hatta seçimi kazanan grup dahi değişebilmektedir. Buna göre seçim sonuçları şu şekilde olmaktadır:

Yukarıdaki tabloya göre, böyle bir durumda seçimi kazanan grup dahi değişmekte, diğer taraftan da her üç grubun da oyları birbirine çok yaklaşmaktadır. 

 

2008 SEÇİMLERDE İLK KEZ OY KULLANAN AVUKATLAR ARASINDA YAPILAN SEÇİM SONUÇLARI

İstanbul Barosuna 2006-2008 yılları arasında kaydolmuş bulunan ve ilk kez seçimlere katılan avukatların oy kullandığı sandıklar 54 ila 59’uncu sandıklardır. Bu sandıklardan çıkan oylar şu şekildedir:

Yukarıdaki tabloya göre ilk kez seçimlerde oy veren avukatlar arasında yapılan seçimde bu oyların  %30,9’u Çağdaş Avukatlar Grubunun iken,  %29,8’i Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun, %17,9 Hukukun Üstünlüğü Platformunun, %17,5’i ise KAV’ındır. Bu durum ise genç avukatların Hukukun Üstünlüğü Platformuna yönelmiş olduğu tezini gerçekçi görünmemektedir.

SON 4 SEÇİMİN ORANSAL AÇIDAN KARŞILAŞTIRMASI

GRAFİK
 

 2002’den bu yana yapılan seçimlerden bu yana Önce İlke ve Çağdaş Avukatlar Grubunun benzer bir seyir izlediği, buna karşın Hukukun Üstünlüğü Platformunun oy oranlarını arttırdığı gözlemlenmektedir. Buna karşılık İlk kez seçime katıldığı için bu çalışmada ayrıntılı yer bulmayan KAV grubunun almış olduğu %14,4 oy oranı önemle dikkate alınması gereken bir orana tekabül etmektedir.