Resmi kurumlara sızarak, 72 milyon TC vatandaşına ait kişisel bilgileri ele geçiren çeteye yönelik operasyon, avukatlara sıçradı. 1500 avukat hakkında soruşturma başlatıldı. Son 1 ay içinde İstanbul’da 30 avukatın bürosuna baskın düzenlendi.

Resmi ve yarı resmi kurumların alt yapılarında bulunan kimlik bilgisi, telefon ve adres bilgilerine erişerek oluşturulan 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kişisel bilgilerin yüklendiği programı aldığı ileri sürülen 1500 avukat hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul’da son 1 ay içinde Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile 30 avukatın bürosuna baskın düzenlendi. Soruşturmayı yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Erol Demirtaş tarafından ifadesi alınan avukatların, bilgisayarlarına el konuldu.

Avukatlar inkâr etmiyor
Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Ufuk Özkap, soruşturmayı doğrulayarak, “Avukat bürolarına yapılan baskınlara 10-15 polis gidiyor. Meslektaşlarımız şaşkın. Hiçbiri bu programı aldığını zaten inkar etmiyor. Buna rağmen bilgisayarlarına el koyuluyor, hard diskleri kopyalanıyor. Bu soruşturma bile şu anda avukatlar üzerinde baskıya yönelik bir hal almış durumda” dedi. Programı satın alan adının açıklanmasını istemeyen bir avukat, şunları söyledi: “Bu programı almamın en büyük nedeni, takip ettiğimiz icra dosyalarında ulaşamadığımız kişilerin adresine ulaşmak.”

Soruşturuluyor
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın’da soruşturmadan haberdar olduklarını belirterek, “Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma yürütüyor. Bu soruşturma sonunda, avukatlar hakkında bir iddianame hazırlanırsa bir örneği de bize gelir. İddianame bize geldikten sonra bu baro tarafından görüşülür. Baro disiplin kurulu inceleme başlatır. Disiplin kurulu gerekeni yapar. Şu anda bu aşamaya gelinmiş değil” dedi.

Bürolara satılıyor
İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kimlik, adres ve telefon bilgilerini yasa dışı yollarla elde ettikten sonra hukuk bürolarına satan suç örgütüne yönelik olarak geçen ay operasyon düzenlemişti.