LÜTFİ KAPLAN /STAR


Adli ve idari yargı yoğun iş yükü altında ezilirken, 300 hakim ve savcı adayı her an sınavlarının iptal edileceği endişesiyle staj yapıyor. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine 300 adli yargı hakim adayının mülakat sınavlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararını usulden bozması sonrasında, adayların endişeli bekleyişleri sürüyor. Bölge İdare Mahkemesi, 300 hakimden davaya müdahil olmak isteyenlerin taleplerinin 5. İdare Mahkemesi tarafından değerlendirilmeden karar alınmasını bozma nedeni yapmıştı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, usulden yapılan bozma sonrasında müdahil olacakların dilekçelerini alıyor. 

ADAYLAR ATAMAYA GÜVENEMİYOR

İdare Mahkemesi, müdahillik taleplerini aldıktan sonra yürütmenin durdurulması talebini yeniden karara bağlayacak. Bu durum stajını yapan 300 hakim savcı adayında atamalarının iptal edileceği kaygısı oluşturuyor. Adayların birçoğu aday olduktan sonra evlendi, kirada oturuyor, bazısı kredi çekti.

BAŞKAN YARSAV’DAN ADAY OLDU

İlk yürütmeyi durdurma kararını veren mahkeme başkanı Emine Aktepe, daha sonra YARSAV listesinden HSYK üyeliğine aday oldu. YARSAV, Adalet Bakanlığı’nın 500 yeni adli hakim ve savcı adayı alımına ilişkin olarak 3 Kasım 2007’de yazılı sınavın, iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 12. Dairesi’ne başvurmuştu. Danıştay, mülakatlarda kamera bulunmaması nedeniyle mülakat sınavlarını iptal etmişti.

YÜKSEK YARGIDA FARKLI GÖRÜŞLER

Hakim alımlarıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi ve Danıştay farklı kararlar verdi. Danıştay, YARSAV’ın açtığı davalar sonucu Adalet Bakanlığının hakim adayı alım yetkisinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne ilgili maddenin iptali için başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi hakim ve savcı adayı alım yetkisinin Adalet Bakanlığı’na ait olduğuna karar verdi.

YAZILI SINAV DEĞERLENDİRME

Danıştay bu sefer, ÖSYM tarafından bilimsel yöntem ve standart sapma ile yapılan sınavların sınav değerlendirme yöntemini iptal etti. Daha önce yapılan bütün sınavlarda kullanılan yöntem, ÖSS, KPSS gibi sınavlarda da uygulanan bir yöntem. Yeni yöntemin hazırlanıp hayata geçirilmesi de hayli zaman aldı. 

Binlerce gencimizin önü kesildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hakim ve savcı alımı için yapılan sınavların YARSAV’ın itirazıyla  iptal edilmesi nedeniyle  binlerce gencin hakim ve savcı olmasının önünün kesildiğini söyledi. Arınç, Alanya’da soruları yanıtlarken başlangıç mahkemelerinde davaların uzun sürdüğünü, Yargıtay’ın da temyiz sürecinde geç karar verdiğini kaydetti. 

DOSYALARIN SIRASI DEĞİŞİR

Kendisinin de yıllarca avukatlık yaptığını, Yargıtay’da en son gelen dosyanın en öne konulduğunu veya tersinin yapıldığını, kendi tecrübelerinden  bildiğini aktaran Arınç, şunları söyledi: “Yargıtay kendi iş yükünü kendisi zaman zaman ihmal etmiş, gözden çıkarmış da olabilir. Hakim ve savcı açığımızı süratle gidermek gerekiyor. 8 sene boyunca, bu ihtiyacı gördü Adalet Bakanlığı. Hakim ve savcıları almak istedi.

YARSAV’IN İTİRAZLARI

Ama her sınav açıldığında Danıştay, idare mahkemeleri YARSAV’ın itirazlarıyla, şikayetleriyle karşılaştı ve binlerce gencimizin hakim ve savcı olmasının önü kesildi. Adalet Bakanlığı hakim ve savcı almak bunların hepsi yürütmeyi durdurma kararlarıyla engellendi. Danıştay’ın verdiği pek çok kararda, adeta (Bu AK Parti hükümetine güven olmaz. Bunlar kim bilir kimi hakim ve savcı yapacaklar) düşüncesiyle bir art niyetle durdurma kararları verildi.”

Yargıtay’ın HSYK’nın bu güne kadar hiç ihtiyaçtan bahseden beyanatları olmadığını aktaran Arınç, “Onlar siyasi aktörlerin konuşabileceği sözleri, bu hükümeti yıpratmak amacıyla kullanmayı görev saydılar yıllarca. Şimdi acı bir tablo çıkıyor ortaya” dedi.