Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kanal 7 televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

4 BİN YENİ HAKİM SAVCI

Gül, "Her geçen gün normalleşiyoruz. 15 Temmuz'un ardından yaklaşık 4 bin hakim savcı sisteme dahil edildi. Bu ay sonu bin 300 hakim savcı kurası daha çekeceğiz. Yaklaşık yine bu yıl içinde sisteme 4 bin civarında hakim savcıyı kürsüye alacağız. Bu sene sonu itibariyle hakim savcı ihtiyacımızı rutine ve normalleştirmeye getireceğiz" şeklinde konuştu.

"Zorunlu arabuluculukta başarı yüzde 70"

Bakan Gül, 1 Ocak itibariyle başlayan işçi-işveren alacaklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının yargının iş yükünü azaltmaya başladığını belirterek, "Uygulamanın bir aylık başarı oranı yüzde 70 düzeyinde. Yani arabulucuya başvuran yüz kişiden yetmişi dava açmadan anlaşma yoluna gitmiş. Eğer bu anlaşmalar olmasaydı 5 bin dosya mahkemelerde görülecekti. Uygulama sayesinde 5 bin dosya sisteme girmeden ortadan kalktı." dedi.

Arabuluculuk uygulamasının kapsamını genişletmeyi hedeflediklerini bildiren Gül, mahkemeden önce arabulucuya başvurma zorunluluğunun vatandaş ve devlet ile devlet kurumlarının birbiri arasındaki uyuşmazlıklarda da uygulanması için çalışıldığını kaydetti.

"FETÖ'den tutuklu ve hükümlü sayısı 38 bin 470"

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili davaların hızlı bir şekilde görülmeye devam ettiğini bildiren Gül, şu bilgileri verdi:

"Bugün itibariyle FETÖ'den tutuklu ve hükümlü sayısı 38 bin 470 kişi. Darbe girişiminde fiilen katılan tutuklu sayısı 4 bin 170 kişi. 480 kişi beraat kararı aldı. 5 bin 704 kişi de hüküm giydi. Bu tutuklulardan 7 bin 512'si asker, bin 141'i hakim ve savcı, 8 bin 250'si emniyet mensubu. Bunlar hukuk çerçevesinde yargılanıyor. Suçlu olan cezasını alıyor, eğer suçsuzsa beraat ediyor, tutuklu ya da tutuksuz yargılanıyor. Bunlara mahkemeler karar veriyor."

Gül, darbe girişimi davalarının hızlanması için 15 Temmuz'dan itibaren 123 yeni mahkeme kurulduğunu anımsatarak, söz konusu davaların bu yıl itibariyle ülkenin ve milletin gündeminden çıkması için gerekli adımların atıldığını söyledi.

"Haftaya bitirip genel başkanlarımıza sunulabilir"

Abdulhamit Gül, yüzde 10 seçim barajına ilişkin bir soru üzerine, barajın indirilmesinin gündemde olmadığını, AK Parti ile MHP arasında oluşturulan Milli Mutabakat Komisyonu görüşmelerinde ittifaka yönelik ana meseleler üzerinde konuşulduğunu söyledi.

İttifak kuracak partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağına ilişkin değerlendirmeleri sorulan Gül, teknik ayrıntıları bitirmek üzere olduklarını, ülkeye yakışacak bir model çıkacağını dile getirdi.

Gül, "Tarih vermek bu gibi durumlarda çok doğru değil ama belki haftaya bitirip genel başkanlarımıza sunulabilir. Biraz teknik çalışmalara bağlı ama uzun bir süre olmayacak. Uzatmayı da düşünmüyoruz. Aşağı yukarı hemen hemen olgunlaştı." dedi.

"İflastan kurtarma modeli"

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddelik reform paketinde yer alan iflas ertelemenin kaldırılması konusunda ise Gül, hukuk ve ticaretin iç içe geçen kavramlar olduğunu vurguladı. Gül, hukuk güvenilirliği olunca yatırım güvenilirliğinin de daha fazla olduğunu aktardı.

Borca batmış bir şirketin iflas ertelemeye başvurduğunu hatırlatan Gül, düzenlemeyle şirket daha ayaktayken iflas ertelemeyi kaldırıp yerine ayakta tutma müessesesinin getirildiğini söyledi.

Adalet Bakanı Gül, "Şirket diyecek ki, '2 sene sonra şu konularda tedbir almazsam borçlarımı ödeyemem, yeni yatırım yapamam.' Hemen mahkemeye başvuracak. Mahkeme de alacaklılarla bir araya gelmesini sağlayacak ve bir yol haritası çıkarmaya izin verecek. Yani borca batırmaya, iflas etmeye değil de iflasa gitmemeye, iflas etmemeye yönelik bir model. Gerçekten iflastan kurtarma modeli." diye konuştu.

Tebligatta elektronik döneme geçileceğini belirten Gül, "Cep telefonuna 'Sizin için tebligat var' diye bir mesaj geliyor, e-mail adresi veriliyor şirketlere. Vatandaşlar için değil bu. Vatandaşlar isterse bu sisteme dahil olabilecek. Yaklaşık 28 milyon tebligatın, e-tebligatla yapılmasını hedefliyoruz." dedi.(AA)